Az egyházi 1% számokban

Admin Hírek, Rólunk írták

Európa szerte egyedülálló az elhatározás, amely hazánkban minden adófizető részére lehetőséget teremt az adakozásra, a civil kezdeményezések támogatására. Ezt az 1996. évi CXXVI. – azóta többször módosított – törvény teszi lehetővé: a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról.

Vagyis magunk dönthetjük el, milyen célt szolgál az államnak befizetett adónk 1+1%-a.
Bevezetésekor az 1%-ból befolyt összegek csak az alapítványokat és civil szervezeteket támogatták, de később kiegészítették a második, egyházak részére felajánlható 1%-al.

Kezdetben a civil mozgalmak első lendületével, az alapítványok, civil szervezetek által felvállalt tevékenységek, akciók üzenetei gyorsan eljutottak az emberekhez, ezáltal az első 1% -ról rendelkezők száma az összes adófelajánló közül egyre nagyobb százalékot tett ki. Talán, mert nem egyszerre, hanem mert később lépett életbe, a második, az egyházak számára felajánlható adó összege már nem fejlődött hasonló iramban. De ennek a lassabb ütemnek az is lehet az oka, hogy szorosan kapcsolódik az egyén számára mélyebb jelentőségű üggyel, a hittel. A gazdasági és társadalmi válság, azonban ráirányította a figyelmet arra a segítségre, amelyet a vallási közösségek mindig is nyújtanak.

A statisztikákból kiolvasható, hogy a vallásos emberek tábora stabilan él a törvény adta lehetőséggel. Azonban, szeretnénk felhívni a figyelmet a különböző krízisek kezelésében nagy szerepet vállaló egyházak tevékenységének elismerésére, ami láthatóan kezd megjelenni, az egyházak részére, azaz a második 1%-ról rendelkezők számának lassú növekedésében.

Ám a statisztikák azt is megmutatják, hogy az adófizetők nagyobb része még mindig nem rendelkezik az egyházaknak adható 1%-ról. A növekedésnek nagy lehetősége van, hiszen az egyházak által képviselt ügyek, végrehajtott feladatok, nemcsak az adózók egyharmadát képviselő felajánlókat, hanem mindenkit érintenek.
Felajánlásunk tudatos döntés, egy apró lépés a jó ügyek, a nagy célok felé. Érdemes pár percet rászánni és kitölteni a felajánlásokat!

Technikai számunk: 0389

Forrás: www.egyhazi.hu