Az Élelmezés Világnapjára – újabb kiemelt ételosztás a fővárosban

Fodor Hírek

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége kiemelt ételosztást szervez az Élelmezési Világnap és a Szegénység Elleni Küzdelem Napja alkalmából (október 16-17.) népkonyhai étkeztető pontján, a Blaha Lujza téren. Az ételosztáson a szegénység és éhezés mellett a rosszul tápláltságra, a minőségi éhezésre is szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők. Az egészséges életmód nem csak a testi jólét, hanem a szellemi-lelki egészség és így pl. az etikus-vallásos gondolkodás alapját is képezi. A test, amely a lélek temploma, egy Istenközpontú társadalmi modellben szolgálatunk színtere. Egészségünk megőrzése ezért nem pusztán felelősség, hanem kötelességünk is.

Ételosztás a Blaha Lujza téren

A Krisna-hívők az Ételt az Életért Program keretében arra a rendkívül ellentmondásos helyzetre kívánják felhívni a figyelmet, hogy míg a világ számos pontján milliók éheznek, és naponta ezrek vesztik életüket az élelem hiánya miatt, addig az un. jóléti társadalmakban a felesleges, maradék élelmiszerek tonnái kerülnek a hulladékba. A kedvezőbb klímájú helyeken élő egyének sokszor igen pazarló módon fogyasztanak, ökológiai lábnyomuk átlag feletti –„nagy lábon élnek” – a túlfogyasztásból fakadó környezeti károk hatásait azonban először azok a mélyszegénységben élő emberek érezik a bőrükön, akik földrajzi-környezeti szempontból már amúgy is kritikus pontján laknak Földünknek. A helytelen elosztás révén az élelmezés kétpólusúvá válik, ám még a fejlett országokban is számtalan alultáplált személy él. Illúzió azt hinni, hogy a leggazdagabb országokban egészségesebben élnek/élünk, itt ugyanis a helytelen életmód és az étkezési divatok hatására a minőségi éhezés legalább akkora kárt okoz az embereknek és az egészségügynek, mint a háborúk. A húsfogyasztás elhagyása és a minőségi élelmiszerek propagálása étrendünkben, testünk számára és etikai szempontból is az egyetlen megfelelő étkezési forma.

Ételosztás

Az Ételt az Életért Program önkéntesei soron következő (szerdai) kiemelt rendezvényén a hagyományos, tápláló egytálételek mellett minőségi alapélelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, olajos magvakat is osztanak a rászorulóknak. A program koordinátorai szerint ez a nap mint nap sorban álló kisgyermekes családok, a hosszú ideje munkanélküli személyek, és a nélkülöző kisnyugdíjasok számára is létfontosságú – ők ugyanis aligha tudnak figyelni a megfelelő vitaminbevitelre a mindennapok során.

www.karitativ.hu