Babavárás egy farmon – Békés mindennapok Krisna-völgyben

Admin Család

Sokan talán azt gondolják, az erőszakmentes életvitel, a stresszhelyzetek elkerülése holmi idilli, modernkori idea. A feszültségek eltávolítása életünkből és a harmonikus családi élet megvalósítása azonban koránt sem lehetetlen. A gyermekvárás, szülés, születés békéjének titkairól Káruniká matadzsít, egy Krisna-völgyi édesanyát kérdeztünk.

Hogyan viselik a várandósság körülményeit az édesanyák egy ökofaluban, ahol nincs áram vagy ahol kútvizet használnak?
Az édesanyák itt már eleve megszokták, hogy nincsen áram, csak a központi épületben. Ha van áram, az általában várost, kutyákat, autót is jelent egyben. Itt nincsenek ezek a folyományok, a helyiek így szeretik ezt a vidéket. A magasfeszültségű villanyvezetékek egészségügyi hatásai sem túl kedvezőek.

Lelkileg milyen élmény itt a gyermekvállalás?
Sokkal nyugodtabb folyamat. Mi is a lehető legjobbat szeretnénk a gyermekeinknek. Az emberek, ha pl. pihenni akarnak, akkor vidékre mennek. Ha kiegyensúlyozottak akarnak lenni, akkor kell ez a környezet. A védőnő rendszeresen ecseteli, hogy még sosem látott ilyen nyugodt gyerekeket… A kórházi születés is egy stresszhelyzet a gyermekeknek. Amennyire lehet, az életmódunkkal a későbbi stresszhelyzetektől igyekszünk őket megvédeni.
Általánosságban véve, bármit is szeretnénk, mi mindig Istenhez fordulunk. Ha anyagi vágyaink vannak, akkor is Krisnához kell imádkozni. A mahámantra (Krisna-hívők legismertebb imája) tisztítja a szívet és a „légkört”.

A vallásos életvitel miben járul hozzá a várandósság alatti pszichológiai átalakulásokhoz?
Pozitív hatásai érezhetők. Az Istennel való kapcsolat kiegyensúlyozottságot ad az embernek. Ha történik valami rossz, akkor könnyebb elfogadnunk, hogy annak úgy kellett lennie. Tudjuk, hogy minden úgy alakul, ahogy Krisna, Isten akarja ezt. A gyermek érkezése is az Úr Krisna kegye. Az itt élő gyermekek tervezett és nagy örömmel várt gyerekek. Örülnek megszületésüknek. Úgy szeretnénk őket felnevelni, hogy Krisna is örömét lelje ezekben a gyerekekben.

Milyen speciális tennivalókkal készülnek fel a hívek a gyermekvállalásra?
3-4 tisztító ceremónia van hagyományosan, de ezek nem annyira fontosak, mert a Haré Krisna mahamantrának (a napi imádkozásnak) ugyanolyan ereje van, és ebben a mai rohanó korban ez tisztít meg a legjobban.

Ami a vitaminokat és a fizikai felkészülést illeti, kölyökvitamint szedtem. Természetes vitaminként a biolekvár szolgál. Ez az ún. Huminiqum algából készül; egy homeopátiás gyerekorvos ajánlotta. Hazai termék, főleg ásványi anyagokat tartalmaz. Vashiány lépett fel a terhességem alatt, ezt pl. Krauterblut sziruppal lehet orvosolni könnyedén.

Milyen élelmiszereket jó a terhesség során fogyasztani?
Friss gyümölcsök, pl. vízhajtó hatásúak, főleg dinnye, barack, szőlő. Vasban gazdag gyümölcsök: ribizli, málna, meggy. Sok salátát is érdemes fogyasztani. A székrekedés egyébként egy jellemző probléma a terhesség alatt, ez ellen nagyon jó a sok nyers étel, vagy a barnalisztből készült étkek. A fehérlisztet érdemes elkerülni, a túl zsíros ételeket szintén. A fruktózos édesség a megfelelő, ha nassolni kívánunk, de másféle nem javasolt. A friss zöldségek pedig mindenhogyan megfelelők, főtten is, tisztítva, mértékkel nyersen is.

Mire kell valóban odafigyelnie egy édesanyának véleményed szerint?
Az édesanya tartsa magát mindig melegen. Az élet persze megy tovább, mindent úgy csinálunk, mint addig. Nem kell félni, nincs jobban kitéve az anya a betegségeknek, mint általában. Úgy vigyázzon mindenki magára, mint eleddig is.

Milyen gyakorlati tevékenységeket ajánlanál a leendő édesanyáknak?
Én nagyon sokat sétáltam, tornáztam az első gyereknél. Szerencsések vagyunk, innen nem kell elmenni kirándulni, mert itt helyben is nagyon szép, tiszta a környezet. Templomba is jártam, bhajanokra, szabadtéri leckékre – ez a valódi kikapcsolódás.

A táplálás anyatejjel zajlik? Ha ez nem megvalósítható milyen kiegészítést ajánlanál?
Lehetőleg csak tejjel. A nagyobb gyermekem 2,5 éves és alkalmanként még kap anyatejet a kistesó mellett. Fiúknak egyébként minél tovább jut anyatej, annál jobb, ez jó a gyermek egészségének, és a védikus kultúrában úgy vélik, a lemondott, igazszívű, szorgos tanulóvá válás egyik alapja is.

Egy ilyen falusi közösségben hogyan jutnak el orvoshoz, védőnőhöz az édesanyák?
A védőnő itt van a faluban. Bár ő személy szerint nem hívő, de nagyon kedvesen figyelembe veszi az egyéni igényeket, maga is 3 gyermek édesanyja, és a természetesség híve. Van a faluban saját háziorvosunk is. A szülés körül nem volt választott orvosom, egyszer Marcaliban, egyszer Fonyódon vizsgáltak meg. Végül mindkétszer úgy adódott, hogy otthon született meg a gyermekem.

Milyen játékokban vesznek részt egy ökofaluban élő gyerekek, pl. a Te gyermekeid?
A gyermekeim főleg a könyveket kedvelik. Ún. Krisnás mesekönyveket. Állatos könyveket. A fajátékok, kirakók kevésbé érdeklik őket. Tartunk teheneket is Krisna-völgyben, így a játék közben ők maguk legeltetik, megetetik vagy megfejik őket. Mindig kíváncsian nézik, hogyan szántanak, trágyáznak a felnőttek és ezeket el is játsszák, máskor pedig orvosost játszanak. Rengeteg mondókát, verset tudnak már most – ezeket is igazán szeretik.
Az oviban a gyerekek Krisnáról vagy vele kapcsolatban olvasnak, és eljátsszák a történeteket is. Itthon kis számban vannak autók és mindenféle más játékok is, de az olvasás és a szabadtéri programok kedvesebbek számukra.

Milyen gyakorlati tanácsokat adnál még a szülőknek? Ti milyen pelust használtok, hogyan fürdettek?
Eldobható pelenkát használunk, amely lebomlik. Régebben mostam a pelenkákat, de 2 gyerek mellett erre már nincs idő, legfeljebb nyáron lehet befogni őket. Fürdetéskor mandulaolajat használunk. Szükség esetén a bőrre arckrémet kenhetünk.

Jószívvel ajánlom a hordozókendős megoldásokat, akár a házimunka alatt is, így nem sír a gyermek, mindig velünk lehet. Sok édesanyában külön tudatosítani kell, hogy nem az a fontos ilyenkor, gyermekekkel, hogy mindig csillogjon a ház, természetes, ha a rend nem valósul meg tökéletesen. Elsősorban mindig a gyerekkel kell foglalkozni és utána következhet minden más. A gyermekek egyébként bár sok figyelmet igényelnek, hogy körülöttük legyünk, de nem azt, hogy állandóan programot tartsunk nekik, így már az elegendő, ha a közelükben vagyunk. Úgy kell nevelni a gyermekeket, hogy boldogok legyenek – ez minden.

Mivel nincs áram a házunkban, az itt élő kicsik korábban fekszenek, télen már este fél hatkor lefekszenek, mivel teljesen sötét van és négykor, a Nap előtt kelnek, ez egészséges és természetes életvitel. Ez az általános elv, de lehetnek kisebb eltérések, nálunk a gyermekeink ugyanis akkor alszanak, amikor akarnak, és akkor esznek, amikor szükségük van rá. Fontosnak tartom azt is hangsúlyozni, hogy ne hagyjuk sírni a gyerekeket – a sírás intő jel.

Idén is megrendezésre kerül a Születés Hete Fesztivál. A védikus kultúra szüléssel, születéssel, gyermekvállalással kapcsolatos témáiról a budapesti Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központban hallhatunk.

Előadások, ingyenes tanácsadások >>
http://www.szuleteshete.hu/budapest-iii