November 3. Govardhana-pūja, Édességfesztivál Krisna-völgyben

Fodor Hírek

Govardhana-pūja az Édességhegy Ünnepe – Krisna örömére!

Ezen a fesztiválon több mint 2000 kg különlegesen ízletes édességet készítünk el és ajánlunk fel Srí Kṛṣṇa örömére Krisna-völgyben. Sőt még egy “hegyet” is emelnek belőle az édességekből ezen a napon, amely magát a Govardhana-hegyet képviseli, melyet Kṛṣṇa egy kedvtelése során könnyedén felemelt. A Govardhana-hegy a filozófiai megértés szerint nem különbözik az Úr Kṛṣṇától!

Govardhan, édesség

“Ezt a fesztivált, amelyet “annakúta” ceremóniának is neveznek, Kárttika (október-november) hónapban ünneplik a Dipávalí utáni napon. Krisna esernyőként emelte fel a Góvardhana-hegyet, hogy megvédje Vrindávana lakóit Indra pusztító eső formájában megnyilvánuló haragjától. Nanda Mahárádzsa és Vrindávana lakói Krisna tanácsára az áldozatra szánt felajánlásokat nem Indrának, hanem a Góvardhana-hegynek ajánlották fel, amit aztán végül Krisna fogyasztott el. Indra haragjában el akarta pusztítani Vradzsa minden lakóját, de Krisna csodálatos elrendezése meghiúsította tervét. Góvardhana-púdzsa napján India legtöbb templomában hatalmas mennyiségű pompás ételt készítenek erre az alkalomra, amit aztán kiosztanak az embereknek. Tiszteletüket kimutatva a zarándokok körbejárják a Góvardhana-hegyet, és hódolatukat ajánlják neki.” – olvashatjuk az ünnepségről Tóth-Soma László Egyszerűen és érthetően a hinduizmusról című művében.

A nagyszabású ceremóniát követően a finom csemegéket a hívők hazánkban is szétosztják a kedves Vendégek között, amit talán nem meglepő, hogy a gyerekek várnak a legjobban!

Időpont: november 3.

Bővebb információ és jegyelővétel: [email protected]

Govardhan, édesség

Govardhan, édességem