Mit tehetünk az egészségünkért? Praktikus ötletek az Ájurvéda tudományából

Fodor Életmód, Hírek

Az ájurvéda az élet tudománya, amely az ősi Vedák transzcendentális tudásának része. Istentől származik, hiteles tanítványi láncolaton keresztül jutott el hozzánk.

Ellentétben a nyugati orvoslással, ahol csupán egy-egy kiragadott tünetet próbálunk megszüntetni, esetenként elnyomni, az ájurvéda holisztikus szemléletű tudomány, ami azt jelenti, hogy a lélek, a tudat, az elme és a fizikai test állapotát, kölcsönhatását szemléli és ezek harmóniáját próbálja fenntartani. Ahhoz, hogy ezek egészséges egyensúlyát meg tudjuk őrizni, az ájurvéda módszereit érdemes követnünk.

Az egészségmegőrzés alappillérei az ájurvéda szerint a belső és külső tisztaság, a megfelelő étrend és a helyes életmód. A belső tisztaság alapfeltétele a Védák által lefektetett erkölcsi szabályok betartása, ami azt jelenti, hogy kerüljük a hús, a hal, a tojás, a kábító- és mámorítószerek fogyasztását, nem játszunk szerencsejátékokat, és csak szabályozott nemi életet élünk. Ha e szabályok szerint élünk, képessé válunk egy magasabb rendű tudatállapot elérésére, ami nyitottabbá tesz bennünket Istennel való örök kapcsolatunk megértésére.

A külső tisztaság érdekében számos tisztító eljárást alkalmazhatunk napmint nap. A felkelést követő tisztálkodás során a fogmosáson túl a nyelvet is meg kell tisztítani, a lerakódott váladékot lekaparni – ezáltal javul az ízérzékelés és jobban fel tud szívódni a prána (életerő) az ételekből. Az orr napi rendszerességgel végzett enyhén sós vizes tisztítása javítja a szaglást, és megelőzi vagy csökkenti az allergiás tüneteket. A szem vízzel történő tisztítása eltávolítja a szaruhártyán lévő szennyeződéseket, javítja a látást is. A fül olajos tisztítását elegendő hetente elvégezni, a fej-, nyaktájék betegségeinek megelőzésében van jelentősége. Az egész test olajos masszírozása a fürdést megelőzően javítja a vérkeringést, energetizálja a szervezetet, fellazítja a szövetekben a méreganyagokat. Ezután következik a – lehetőleg hideg vizes – zuhanyozás (olajos masszázs után először meleg vízzel zuhanyozzunk, az olaj eltávolítása érdekében), amelynek során eltávolítjuk az alvás során bőrünkön át kiválasztódó méreganyagokat. A hideg víz jót tesz a keringésnek, fényessé, selymessé teszi a bőrt, felébreszti a lelki intelligenciát.

a-haluska

A megfelelő emésztést a helyesen összeállított étrend biztosítja. Az ájurvéda a lakto-vegetáriánus táplálkozást javasolja, amely zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, olajos magvakból és tejtermékekből áll. A változatosan elkészített ételek minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiségűt tartalmaznak, tehát ilyen módon hiánybetegségektől nem kell tartani, még áldott állapotú vagy szoptató nőknél, gyermekeknél sem. Fontos a mértékletesség és a rendszeresség. Csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk, ugyanis az emésztőrendszer csak ekkor áll készen az újabb táplálék megemésztésére. Rendkívüli jelentőségű a jó emésztés érdekében a táplálék alapos megrágása. Ezzel biztosítjuk a prána maximális felszívódását, elősegítjük az emésztés folyamatát, és megelőzzük a méreganyagok felhalmozódását a szervezetben. Szintén nagy hangsúlyt tulajdonítunk az ízeknek. Hat fő alapízt ismerünk: édes, sós, savanyú, keserű, csípős és fanyar. A nagyobb étkezéseknél mind a hat alapíznek jelen kell lennie. Az ízek befolyásolják az emésztést, meghatározott energetikai hatást fejtenek ki szervezetünkre, befolyásolják a dosák (az öt őselem bizonyos aránya által meghatározott, energetikai hatással is rendelkező erők) egyensúlyát is. Az édes íz például nehéz és nedves tulajdonságú, hűtő hatást fejt ki a szervezetre, fokozza a hasnyálmirigy működését, a nyál és a zsír szervezeten belüli termelődését, a váta és pitta dosákat erősíti, a kapha dosát gyengíti. A keserű íz étkezések elején történő fogyasztása elősegíti az ízérzékelést, és már a szájüregben elindítja az emésztés folyamatát. Az ízek határozzák meg a különböző élelmiszerek, gyógynövények testünkre és tudatunkra kifejtett hatását is. Vegyük például a gyömbért. Bár édes ízű, a csípős íz erőteljesebb volta melegítő és pittát erősítő hatást eredményez. Segíti az emésztést, kedvező hatással van a légzőrendszerre, főleg légúti fertőzés idején.

Srila Prabhupada

Minden ételféleség energetikailag is befolyásolja szervezetünket. A rizs vagy a joghurt hűtő hatású, így ezeket nagy melegben célszerű fogyasztani. Télen inkább fűtő hatású, erőteljesebb fűszerezéssel készült csípős ételek melegítik belülről is a testet, ilyenkor főzhetünk chilivel, vagy készíthetünk szegfűszeggel, fahéjjal, feketeborssal ízesített gyógynövényteát, de hideg időben használjuk gyakrabban a gyömbért is gyógytea formájában. Annak is nagy jelentősége van, hogy mit mivel párosítunk. A különböző élelmiszerek nem megfelelő kombinálása esetén ama, vagyis a szokásos ürítési mechanizmusokkal el nem távolítható méreganyag halmozódik fel a szervezetben. A tejet és az édességeket gyakorlatilag csak önmagukban javasolt fogyasztani. A gyümölcsöket olajos magvakkal és túróval fogyaszthatjuk, minden más étellel tilos kombinálni őket. A zöldségek olajokkal, zsiradékokkal, gabonafélékkel fogyaszthatók együtt.

Japa

Az életmód tekintetében az ájurvéda a korai felkelést javasolja. Ekkor működik a legzavartalanabb módon a lelki intelligencia. A meditáció, a jóga, a szentírás- tanulmányozás kedvező időszaka a napfelkelte előtti és utáni egy óra. Az életmód fontos módszere a jóga, de ezt nem a mostanában divatos módon kell elképzelni, azaz puszta testgyakorlásként. A jóga egy sokkal komolyabb, tudományosan meghatározott folyamat. Ez is egy szanszkrit kifejezés, amelynek jelentése: összekapcsolódás Istennel. Sokféle típusa ismert, de a különböző korszakokban más-más képességgel rendelkező embereknek eltérő fajtájú jóga javasolt. A jelenlegi korszakban, amikor a csalók és becsapottak világát éljük, s amikor sok a félreértés, a hiba, rossz a memóriánk, nyughatatlan az elménk, a bhakti-jóga követése a legcélravezetőbb, ez pedig Isten szeretetteli, odaadó szolgálatát jelenti. Ennek leghatásosabb módja a Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré mantra ismételgetése, amely Isten teljes lelki energiájával van átitatva. Ezt a transzcendentális hangvibrációt énekelve megérthetjük eredeti helyzetünket, azt, hogy Isten örök szolgái vagyunk.

Írták: Gítánjalí déví dászí és Sundarí deví dászí

Március 30. Ájurvédikus egészségnap Budapesten!
https://krisna.hu/2013/marcius-30-ajurvedikus-egeszsegnap/