Nava Vraja Mahima: Sivarama Swami új könyve

Admin Hírek

Sivarama Swami új könyvsorozata, melynek címe Nava Vraja Mahima avagy „Új Vraja Dhama dicsősége” számtalan, ISKCON bhakták által készített, első osztályú rajzzal van illusztrálva.

A sorozat, mely előreláthatólag 2012. közepére kerül kiadásra, az eddigi legnagyobb terjedelmű mű melyet Sivarama Swami valaha írt – több mint 4000 oldal.

Természetesen Maharaja rengeteg tapasztalattal rendelkezik a lelki témájú epikai írás terén: 1999. és 2007. között az általa írt Krisna Vrindavanban sorozat – a Sudha-bhakti-cintamani, a Venu-gita, a Na Paraye ’Ham valamint a Krisna-sangati – világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendett a bhakták körében. A mostanihoz hasonlóan, e könyveket is eredeti, részletekben gazdag vonalrajzok illusztrálták és az ott leírt történetek Krisna vrindavani kedvteléseiről szóltak előző korok acaryái magyarázataival.
A Nava Vraja Mahimát, melyet Sivarama Swami 2006-ban kezdett el írni ugyanaz a hangulat jellemez, mint a „Krisna Vrindavanban” c. könyvet. Bár sokan azt gondolják, e könyvsorozat folytatása Maharaja e korábbi felajánlásának, pedig nem az, ez egy teljesen eredeti, egyedülálló munka.
Az új könyvsorozat bemutatja, hogyan nyilvánult meg az eredeti Vraja Dhama, az Úr Krisna vrindavani (indiai) születéshelye Új Vraja Dhamában, az MKTHK híres önfenntartó farmközösségében. Hiszen a vaisnavák erőfeszítése révén még egy átlagos anyagi helyszín is – mint amilyen Új Vraja Dhama birkalegelői valaha voltak – szent hellyé alakulhat át. A könyvben felfedezhetjük Krisna kedvteléseinek szent helyeit az eredeti Vrajában, valamint azok megfelelőit Új Vraja Dhamában. Mindezek mellett olvashatunk majd olyan kedvtelésekről is, melyek pusztán Új Vraja Dhamában jelentek meg.
A Nava Vraja Mahima leírásai Radha és Krisna kedvteléseinek közel 1000 szent helyét mutatják be, kapcsolódó parikrama (zarándok) térképekkel minden egyes helyszínről. Olyan Krisna kedvtelésekről is olvashatunk majd, melyek még soha nem jelentek meg ISKCON kiadványokban. A térképek pedig számos feledésbe merült helyszínt mutatnak be, melyek létezését még senki nem jegyezte papírra és egyszerűen csak a brijbasik szájhagyományán keresztül maradtak fenn. A kiadó azt reméli, a könyv pótolhatatlan erőforrása lesz a vaisnavák jövő generációjának.

A sorozat két részből áll: az első rész három soros stanzákban íródott, míg a második prózában. Összesen 6 könyvre számíthatunk (magyarul 8+1), mindegyik 700 oldal, miszerint a teljes mű lenyűgöző terjedelme 4200 oldal lesz. A sorozat egészben kerül kiadásra, először az angol verzió 2012 decemberében, a magyar verzió pedig 2013-ban.
A sorozat egyik legkiemelkedőbb jellegzetessége azonban annak illusztrációi. Egy négy főből álló művész csapat dolgozott együtt az MKTHK Radhe-Syama Művészeti Stúdiójában, teljes időben az elmúlt három évben. Eddig 320 illusztrációt alkottak meg, míg további 100 készül még.
A könyv művészeti vezetője, Akrisna Das az Iparművészeti Egyetemen végzett, és bár korábban már részt vett kisebb publikációk tervezésében, ez az első ilyen méretű kihívása.

NVM

Mint mondotta: „Majdnem hét napot dolgozunk a héten, 10 órát naponta. Amikor Sivarama Swami befejez egy fejezetet, azonnal elküldi a szerkesztőknek, Keshava Bharati Swaminak, Acyuta Prabhunak és jómagamnak – legyen az éjjel vagy nappal. Ilyenkor elolvasom a fejezetet, elgondolkodom, hogy milyen témákat lehetne illusztrálni benne. Körülbelül 15-20 illusztráció van egy fejezetben. Ezt követően átbeszéljük az ötleteimet Sivarama Swamival, majd a művész csapat elkészíti azok vázlatát. Megmutatjuk ezeket Maharajának, átbeszéljük-megvizsgáljuk őket, így bizonyosodunk meg arról, hogy a kívánt üzenetet hordozzák. Végül, ha egy vázlatot elfogadunk, elkészítjük az illusztrációját Maharaja további felügyelete mellett.
Akrisna Das, Sivarama Swami tanítványa elmondása szerint Maharaja a legjobb tanár, a legjobb édesapa, a legjobb jóakaró, de a legszigorúbb főnök.
„Ez a könyv Maharaja életműve, melyet szeretett lelki tanítómestere, Srila Prabhupada örömére írt, és amely az ő imádott Radhe-Syamának dicsőségét mutatja be.” – tette hozzá. „Tehát Maharajának nagy elvárásai vannak. Krisnát tökéletesen kell ábrázolni. Minden illusztrációt gondosan megtervezünk a legkisebb részletet beleértve. Sivarama Swami minden egyes rajzot ellenőriz, különösen, ha az Radhát és Krisnát ábrázolja.”
A részletekre való külön odafigyelés az illusztrációk minden aspektusára kiterjed. „Minden dologról sokat beszélünk és igyekszünk pontosan ábrázolni a lelki világot.” – fejtette ki Akrisna. „Az alakzatok a szentírások leírásai alapján készülnek. Ugyanígy dolgozzuk ki a struktúrákat is. Például Radharani születéshelyét, Varsanát is olyan részletességgel készítjük el, mintha a valóságban próbálnánk felépíteni. Van, amikor egy illusztrációt hónapokig tervezünk.”

Az illusztrációk stílusa is egészen egyedülálló. „Élethű, fekete-fehér rajzok lesznek, a könyvben azonban szépia és fehér színben jelennek meg.” – fejtette ki Akrisna. „Ezt azért van, mert míg itt az anyagi világban csupán három fő szín van jelen, a lelki világban megszámlálhatatlan szín létezik – minden nap teremtődik egy új szín Radhe-Syama örömére. Így ahelyett, hogy e pazar, színpompás lelki világot próbálnánk imitálni, varázslatos fekete-fehérben próbáljuk bemutatni a színek végtelenségét, nem korlátozva a szemlélő képzelőerejét.”
A könyv zarándok térképeinek elkészítéséhez Akrisnának és a többi művésznek a szanszkrit szerkesztőkkel kell majd együtt dolgozni. A könyvek borítói műbőrből készülnek majd, címeik arannyal kiemelve és gazdagon díszítve. Olyan gyönyörűek lesznek, mint egy ékszerdoboz.”
A sok fáradtságos munka ellenére, Akrisna azt állítja, nem cserélné el munkáját semmire és a ’jobb karját adná’ azért, hogy Sivarama Swamival dolgozhasson.
„Óriási megtiszteltetés, hogy ennek a csodálatos projektnek a része lehetek. Rengeteget tanulok és tapasztalok.” – tette hozzá. „Sőt mi több, a Radha és Krisna kedvteléseivel való folyamatos, intenzív társulás teljesen eluralkodott a tudatunkon. Azt hiszem, minden művész nevében állíthatom, hogy szinte minden éjjel az Úr arcával álmodunk!”

Páratlan transzcendentális tartalmával és bámulatos, rendkívüli külsejével a Nava Vraja Mahima minden bizonnyal egy lelki remekmű.

„Alázatos véleményem szerint, ez a könyv felébreszti bennünk a vonzódást egy lelki zarándoklatra a szívünkben és közelebb visz minket Radhe-Syamához és az ő csodálatos kedvteléseikhez.” – fejtette ki Akrisna. „És a zarándok térképek útmutatásával, a valóságban is elmehetünk zarándokútra, felfedezhetjük Vraja Dhama legédesebb, titkos, szinte feledésbe merült szent helyeit.”
Forrás: Madhava Smullen, ISKCON News, 2011. november 13.
Kötetinformáció: 8+1 kötet
4500 oldal
Várható megjelenés angolul: 2012 nyara
Magyarul: 2013 nyara
Könyvrendelés, érdeklődés, részletek. Bhakti-deví deví dászí [email protected]

2012.01.29.