Szentek és szélhámosok – Gondolatok Prabhupádától a hiteles tanítóról

Fodor Filozófia, Oktatás

Gondolatok Sríla Prabhupádától a hiteles lelki tanítóról.
 
A jóga gyakorlása és a meditáció nap mint nap egyre többeket vonz. Sajnos azonban, aki megfelelő vezetőt keres, minden valószínűség szerint csak mágusokkal, önmagukat gurunak, Istennek kikiáltó csalókkal találkozik. A londoni Times hetilapnak adott interjújában Sríla Prabhupáda elmagyarázza, hogyan tud a komolyan kereső ember különbséget tenni a hamis és a hiteles lelki vezetők között.

Riporter: Manapság több ember kutat a – vélt vagy valós – lelki élet után, mint valaha. Én arra lennék kíváncsi, vajon mi lehet ennek az oka.

Sríla Prabhupáda: A lelki élet utáni vágy egy teljesen természetes vágy. Mivel lelkek vagyunk, nem lehetünk boldogok az anyagi létben. Ha kiveszünk egy halat a vízből, nem lehet boldog a szárazföldön. Éppen így mi sem lehetünk boldogok lelki tudat nélkül. Napjainkban az emberek nagy része a tudományos fejlődés vagy az anyagi gyarapodás megvalósítása érdekében munkálkodik, de egyikük sem boldog, mert nem ezek a dolgok jelentik az élet valódi célját. Számtalan fiatal jön erre rá, s az anyagias életnek hátat fordítva, a lelki élet után próbál kutatni. Tulajdonképpen ez az igazi keresés. A Krisna-tudat az élet valódi célja. Anélkül, hogy elfogadnánk a Krisna-tudatot, nem lehetünk boldogok. Ez tény. Ezért hívunk mindenkit, hogy tanulmányozza és értse meg ezt a nagyszerű mozgalmat.

Riporter: őszintén szólva engem az aggaszt, hogy amióta néhány évvel ezelőtt megérkezett az az indiai yogí Angliába, aki a legtöbb ember számára az első „guru” volt, akiről valaha is hallott, rengeteg új „guru” tűnt fel hirtelen a semmiből. Néha az az érzésem, nem mindegyik olyan hiteles, mint amilyennek lennie kellene. Nem kellene figyelmeztetni az embereket, akik a lelki élet elfogadásán gondolkoznak, hogy győződjenek meg arról, hiteles guru tanítja-e őket?

Sríla Prabhupáda: De igen. Gurut keresni természetesen szép dolog, de ha olcsó gurut akar az ember, vagy azt akarja, hogy becsapják, akkor rengeteg csaló gurut fog találni. De ha őszinte, őszinte gurura talál. Mivel az emberek mindent nagyon olcsón akarnak megszerezni maguknak, könnyen becsapják őket. Mi arra kérjük a tanítványainkat, hogy tartózkodjanak a meg nem engedett szexuális élettől, a húsevéstől, a szerencsejátéktól és a kábító- és mámorítószerek fogyasztásától. Az emberek azt hiszik, ez mind nagyon nehéz; csak teher. Ha viszont valaki csak annyit kér tőlük, hogy fogadjanak el egy mantrát, s közben ugyanúgy csinálhatnak bármilyen ostobaságot, mint azelőtt, az emberek szeretni fogják. A lényeg az, hogy az emberek maguk akarják, hogy becsapják őket, ezért jönnek a csalók. Senki nem hajlandó semmilyen lemondásra. Az emberi élet a lemondásra való, de senki nem akar lemondásokat vállalni. Ezért jön annyi csaló, aki azt hirdeti, hogy fölösleges a lemondás, hogy az ember tehet bármit, amit kedve tartja. A lényeg csak az, hogy fizessen. Aztán adnak egy mantrát, és hat hónap alatt Istent csinálnak belőle. Ez történik. Ha az ember azt akarja, hogy becsapják, a csalók jönni fognak.

Riporter: Honnan lehet benne biztos az ember, hogy a guruja hiteles?

Sríla Prabhupáda: Tud valamelyik tanítványom válaszolni erre a kérdésre?

Tanítvány: Emlékszem, amikor egyszer John Lennon megkérdezte tőled, hogy honnan fogja tudni, ki a hiteles guru. Te erre azt válaszoltad, hogy meg kell találnia azt, aki a legjobban átadta magát Krisnának. Az ilyen guru hiteles guru.

Srila Prabhupada

Sríla Prabhupáda: Igen. A hiteles guru Isten képviselője, aki nem beszél semmi másról, csak Istenről. Hiteles guru az, akit nem érdekel az anyagi élet. Ő Istent, egyedül Istent keresi. Ez a hiteles guru egyik ismérve: brahma-nistham. Elmélyed az Abszolút Igazságban. A Mundaka-upanisadban ez áll: srotrijam brahma-nistham. „A hiteles guru kiválóan ismeri a szentírásokat és a védikus tudományt, és tökéletesen a Brahmanra bízta magát.” Tudnia kell tehát, mi a Brahman (a lélek), s azt is, hogyan szilárduljon meg a Brahmanban. Ezeket az ismérveket a védikus irodalom mind leírja. Az előbb azt mondtam, az igazi guru Isten képviselője. A Legfelsőbb Urat képviseli, ahogy az alkirály a királyt képviseli. Az igazi guru nem talál ki semmit. Minden, amit mond, összhangban áll a szentírások és az előző ácáryák tanításaival. Nem fog egy mantrát adni nekünk azzal, hogy hat hónap alatt Isten lesz belőlünk. Ez nem tisztességes egy gurutól. A guru feladata az, hogy meggyőzzön mindenkit, legyenek Isten hívei. Ez egy valódi guru feladatának lényege – sőt, nincs is más feladata. Bárkivel találkozik, arra kéri az illetőt: „Kérlek, légy Isten-tudatos!” Ha Isten nevében prédikál az embereknek, és megpróbálja őket Isten hívévé tenni, akkor hiteles guru.
Az embereket először arra kell megtanítani, kik ők valójában. A testük, vagy valami más? Ez az oktatás kezdete. Manapság mindenkit arra tanítanak, hogy a testével higgye azonosnak magát. Ha valaki véletlenül amerikai testet kapott, akkor amerikainak hiszi magát. Ez olyan, mintha azt gondolná: „Ez a piros ing vagyok” – csupán azért, mert piros inget visel. Pedig nem az a piros ing, hanem egy emberi lény. Ebben az értelemben ez a test is csak olyan, mint egy ing vagy egy kabát a valódi személy, a lélek fölött. Ha magunkat csupán a fizikai „ingnek” vagy „kabátnak” hisszük, nincs semmi lelki tudásunk.

Riporter: Próbálták már az igazi guruk – mint ön is – megállítani a hamis gurukat? Úgymond nyomást gyakorolni rájuk, rávenni őket, hogy hagyjanak fel olcsó üzleti fogásaikkal?

Sríla Prabhupáda: Nem, nekünk ez nem célunk. Én ezt a mozgalmat egyszerűen a Hare Krisna éneklésével kezdtem el. New Yorkban, a Tompkins Square parkban énekeltem ezt a mantrát, és az emberek hamarosan jönni kezdtek. Így alakult ki fokozatosan a Krisna-tudat mozgalma. Voltak, akik elfogadták, és voltak, akik nem. Akik szerencsések, azok elfogadták.

Riporter: Kíváncsi vagyok, ön szerint hány ember került hamis guruk kezei közé?

Sríla Prabhupáda: Gyakorlatilag mindenki. [Nevetés.] Nem is kell utánaszámolni. Mindenki.

Riporter: Ez sok ezer embert jelent, ugye?

Sríla Prabhupáda: Sok milliót. Milliókat csaptak be, mert az emberek azt akarták, hogy becsapják őket. Isten mindentudó. Ismeri a vágyainkat. Ott van a szívünkben, s ha mi azt akarjuk, hogy becsapjanak minket, Isten küld nekünk egy csalót.

Riporter: Mindenki számára lehetséges, hogy elérje azt a tökéletes szintet, amelyről az imént beszélt?

Sríla Prabhupáda: Egyetlen másodperc alatt. Bárki elérheti a tökéletességet egyetlen másodperc alatt – feltéve, ha akarja. A Bhagavad-gítában (18.66) Krisna azt mondja: szarva-dharmán paritjadzsja mám ékam saranam vradzsa: „Hódolj meg egyedül Énelőttem!” De ki fog meghódolni Istennek? Mindenki azt gondolja: „Miért kellene meghódolnom Istennek? Független akarok lenni!” Ha azonban meghódolunk, az egész egy másodperc dolga. Ennyi az egész. De az emberek nem akarják ezt, és ez a probléma.

Riporter: Köszönöm szépen.

Sríla Prabhupáda: Hare Krisna.