Teák és finomságok meghűlés ellen

Fodor Életmód

Hideg idők és forró italok. Lehetne ezt a címszót is adni a mostani receptajánlásunknak. Három kellemes tea receptjét szeretném átadni Önöknek. Mindegyik fogyasztható hidegebb időben, a jógi teát pedig kifejezetten ajánlom megfázások idején. Már kezd kibontakozni a tavasz, azért vigyázni kell az öltözködéssel, mert nagyon hamar meg lehet fázni.
Az első a gyömbér tea. Mindenfajta testtípusú személynek ajánlott. A gyömbért a keleti s most már a hazai étkezésben is megtaláljuk. Szerencsére nagyobb áruházakban is megvásárolható, viszonylag sokáig tárolható.

 Gyömbérital
Hozzávaló.:
1 l víz
50 g reszelt friss gyömbér /kis lyukú reszelőn/
2 db fahéjrúd
5-6 szem szegfűszeg
1 narancs leve és reszelt héja
1 citrom leve és reszelt héja
1 csipet feketebors
1 csipet só
2 ek méz
vagy cukor

A vizet felforraljuk a gyömbérrel, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a borssal. Kb. 10 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a lángról, beletesszük a narancs és a citrom héját, levét, a mézet vagy cukrot és a sót, majd még 3- 4 percig állni hagyjuk. Hidegen vagy melegen egyaránt nagyon egészséges ital. Ha mézet használtunk, már ne forraljuk fel újra! / a méz mérgező ha forraljuk/

Jógi tea
Hozzávalók:
1,5 l víz
2 db fahéjrúd
5-6 szem szegfűszeg
5 szem egész kardamommag
egy csipet feketebors
egy csipet só
2 ek méz
A hideg vizet feltesszük a lángra a fűszerekkel együtt, kivéve a sót és a mézet. Addig forraljuk, amíg a mennyiség nagyjából 1 literre csökken. Még forrón leszűrjük, mézzel és sóval ízesítjük. Keverhetjük gyógyteákkal pl. hárs – vagy bodzavirág teával is.

 Forró almaital
1 liter szűrt almalé
2 db fahéjrúd
5-6 szem szegfűszeg
egy csipet feketebors
cukor vagy méz

A hideg almalevet a fűszerekkel együtt felforraljuk és ízesítjük. Citromot ne használjunk!

 Főtt burgonya sült karfiollal
Hozzávalók:
5- 6 szem burgonya héjában megfőzve karikára, szeletekre vágva
1 db közepes karfiol rózsákra szedve, kisütve olajban
1 db pritamin piros paprika csíkokra vágva
2 l tejből házisajt /csíkokra vágva/ /elkészítése előző 2. receptajánlónkban található/
a házisajt savója
2 dl tejszín /főző/
1 kk kurkuma
1 kk őrölt fekete bors
2 kk római kömény
1 ek szeszámmag
5 dkg vaj
1 ek só
1 kk hing / vagy aszafoetida, olyan fűszer mely nagyon hasonlít illatában a hagymára/
korianderlevél vagy petrezselyemzöld
Előkészítjük a fentiek szerint a burgonyát, és a karfiolt, a pritamin paprikát. A vajban megpirítjuk a fűszereket. Először a római köményt /ha kicsit barna és illata van jó/, utána beletesszük a szezámmagot arany barnára pirítjuk, majd pár másodpercig a hinget és a kurkumát is. Ráöntjük a tejszínt, belekeverjük a savót, sót és a csíkokra vágott sajtot, a főtt burgonyát és a sült karfiolt is. /Szaftosnak, nem levesesnek kell lennie. Annyi folyadék kerüljön bele!/ Még 10 percig főzzük, de kevergessük, mert könnyen leég. Ha nagyon sűrű lenne, tejsavóval higíthatjuk. A végén belekeverjük az apróra vágott koriandert vagy petrezselymet.

Gyümölcsök édes bundában
/Gyümölcspakóra/
Hozzávalók:
15 dkg liszt
5 dkg durvára őrölt dió
2 dkg vaníliás cukor
1 kk. fahéj
kb. 1 dl tej
Cikkekre vágott alma vagy az alábbi gyümölcsök valamelyike: körte, ananászkarika, narancsszelet, egész eper, sárgabarack, őszibarackcikkek, stb.

A lisztet, tejet a fahéjjal és vaníliás cukorral és dióval együtt tejföl sűrűségűre kikeverjük. Ebbe mártogatjuk az előkészített gyümölcsöt és bő, forró olajban arany barnára sütjük. Még melegen fahéjas porcukorral meghintjük.

Várom továbbra is kérdéseiket a [email protected] e-mail címen!

Üdvözlettel: Fodor Éva
/Rádhá-náma dévi dászi/