Az eltitkolt barát – felvilágosító mesefilm gyermekeknek az internetes csalókról

Fodor Család, Gyerekeknek, Hírek

Egy aranyos mesébe szőtt, sajnos mindennapi, de igen erős felvilágosító történet gyermekeknek, családoknak!

Az eltitkolt barát című bárányos mesét nem tudtuk figyelmen kívül hagyni.

Kedves Anyukák és Apukák, ha másképp nem sikerül elmondani gyermekednek milyen veszélyek leselkednek rá az interneten és miért fontos, hogy a szülőkkel őszinte, az idegenekkel pedig óvatos, körültekintő, sőt, lehetőleg elzárkózó legyen, akkor érdemes ezt a feliratos mesét megmutatni, elmesélni, felolvasni gyermekednek. Javasoljuk, mindenképpen együtt, közösen nézzétek meg és beszéljétek át a látottakat, dolgozzátok fel a mese tartalmát és ne egyedül nézze a gyermek!

Készítők és más hasznos mesék >>

 

A Sheeplive projektről

A sheeplive projekt (szlovák eredetije: OVCE.sk) az eSlovensko civil szervezet kezdeményezéséből valósult meg, mint a Zodpovedne.sk, Pomoc.sk és Stopline.sk projektek része. A projekt további partnerei Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma ás az Unicef Szlovákiai Bizottsága. A projekt főcélja egy animációs gyermekfilmsorozat, valamint egy nemzetközi internet-portál. A projekt a gyermekek és ifjúság biztonságára fokuszál , kihansúlyozva az internetből, mobiltelefonból és az új technológiákból eredő kockázatokat. A gyermekek alacsonyabb korosztálya számára a projekt megelőző hatására van fektetve a hangsúly, az ifjúságnak ötletes módon mutatja be a helytelen viselkedést, a felnőttek számára pedig a projekt tanulságot nyújt.

Az animációs gyermeksorozat az eredeti csehszlovák gyermek és ifjúsági rajzfilmalkotás hagyományához tér vissza. Az első 4 bevezető rész Szlovákiai bemutatója 2009. október 8.-án volt és következő témákkal foglalkoznak:

Bundácska nélkül (Meztelen testet és testrészeket ábrázoló fényképek és videók közzététele)
Ne táncolj a farkassal (Fényképekkel és videókkal való visszaélés)
Titkolt barát (Kapcsolat-felvevés szexuális visszaélés céljából – Grooming)
A fehér juh (Megkülönböztetés és fajüldözés az interneten)

A további 5 rész szlovák bemutatója 2011. február 8-án volt együttműködésben az ausztriai Österreichische Institut für angewandte Telekommunikation-nal és a szlovén ljubljanai egyetemmel.

Kilencvenkilenc (Szerencsehozó sorozatlevél?)
Böfögő (Az internet mindig emlékszik a múltban elkövetett hibáidra)
Szépségkorona (Anorexia, „szépség“-receptek az interneten)
A bosszú (Virtuális üldözés – Cyberstalking)
Beszélőcső (Adatok és vagyoni viszonyok elárulása – Phishing)

2011-ben további 7 rész bemutatója várható:

Farsang (Médiákból ellesett példák utánzása veszélyes helyzetekben)
Ezer barátok (Virtuális barátságok)
Karnevál (Sohasem tudod, ki van az internet vagy a mobil túlsó oldalán)
Fel a kezekkel (Trágár kifejezések és gesztusok)
A tó (Társadalmi egyenlőség)
Külföldi mobil (Tartsuk tiszteletben barátaink magánéletét. A mobilkommunikáció etikettje)
Tüzijáték (Robbanóanyagok gyártásának és használatának veszélye)

Az internet portál szlovák változata és szlovákiai kisebbségi nyelvű (magyar, roma) változata 2009. október 8.-án lépett életbe. Fokozatosan tanulságos és játékos tartalommal egészult ki és 2011. február 8.-án nemzetközi szintre emelkedett. Az első többnyelvű változat a német (Ausztria, Németország, Svájc, Luxemburg és Belgium), a szlovén (Szlovénia), a magyar (Szlovákia, Magyarország), a roma (Szlovákia, Magyarország), jelbeszéd (Szlovákia), valamint szlovák angol feliratizással (Anglia, Írország, Ciprus, Málta). A portál a látássérültek számára is szolgál és szabályaiban lehetővé teszi használatát egyéb fogyatékos felhasználók számára is (pld. testi fogyatékosok, alternatív ábrázoló berendezésekkel rendelkező felhasználók számára).

Forrás: http://hu.sheeplive.eu/fairytales >>