Dhokla

Admin Vendégváró csemegék, italok

Egyszer azt olvastam egy indiai szakácstól, hogy a dhokla alkalmas arra, hogy néhány pillanatra megfeledkezz a külvilágról. Ebben igazat kell adnom, főleg, ha paradicsom csatnival, zöld csatnival (koriander, menta) vagy kókusz csatnival tálaljuk.
A dhoklát idli készítőben szokták főzni, ami egy gőzölésre alkalmas edény. Ha nincs ilyenünk, nyugodtan összerakhatunk egyet. Fogunk egy nagyobb méretű fazekat, az aljára helyezünk egy kisebb lábost, vagy valamit, amire rá tudjuk tenni a tortaformát, amiben majd a dhoklát gőzöljük. A lábos feléig vizet engedünk a fazékba, és felforraljuk. A dhokla tésztát egy kapcsos tortaformába simítjuk, a fazékban lévő lábosra helyezzük, lefedjük a fazekat, és így gőzöljük a dhoklát.

Hozzávalók:
2,5 dl csicseriborsó liszt
1 dl joghurt
1 dl víz
1,5 kk szódabikarbóna
1 ek olaj
½ ek reszelt friss gyömbér
½ kk kurkuma
1 kk cukor
2 kk só
1 kk citromlé
A díszítéshez:
2 ek olaj
2 kk fekete mustármag
6 curry levél
½ ek zöld chili
1 ek reszelt kókusz
1 ek apróra vágott korianderlevél

Dhokla
A joghurtot összekeverjük a vízzel. Hozzáadjuk a csicseriborsó lisztet, és csomómentes tésztát keverünk. A szódabikarbónából beleforgatunk egy kávéskanállal, majd egy órán át állni hagyjuk. Ha letelt az egy óra, belekeverjük a gyömbért, a sót, a cukrot, a citromlevet, az olajat, a kurkumát és a maradék szódabikarbónát. Rögtön belesimítjuk a kiolajozott idli készítőbe vagy kapcsos tortaformába, s 12-14 percig gőzöljük. Ha letelt az idő, tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész-e a tészta. Egy rövid ideig hűlni hagyjuk, s azután vesszük ki a formából. Míg a tészta hűl, elkészítjük a ízesítést vagy díszítést a tetejére: egy kis edényben felmelegítjük az olajat, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot, belemorzsoljuk a curry levelet, hozzáadjuk az apróra vágott chilit és a szezámmagot, majd egy perc alatt megpirítjuk. A kihűlt dhokla tetejére simítjük a pirított fűszereket, majd felszeleteljük, mint egy süteményt. A szeleteket megszórjuk apróra vágott korianderlevéllel és reszelt friss kókusszal. Végül leülünk, és néhány pillanatra megfeledkezünk a külvilágról.

(Vegavarázs)