Ételosztás Boszniában: háborús állapotok, fertőzés- és aknaveszély (Fotók!)

Fodor Ételosztás, Hírek, Kiemelt

Magyar Krisna-hívők 4 fős csoportja 5. napja segíti a boszniai katasztrófa helyreállítását ételosztásokat szervezve. A kiérkezés utáni első napról így ír egyik önkéntesünk …

“A Boszniában nem oly rég történt árvízkatasztrófa után néhány nappal érkeztünk Szarajevóba. Az utunk relatív rövid volt, 11 órát ölelt fel. Mind e közben szemtanúi lehettünk a természet minden szépségének és félelmetes pusztító erejének. A határ átlépést követően szinte azonnal elénk tárultak az elhagyott, helyenként szét lőtt épületek és házak. Mindannyiunkban más élményeket ébresztettek, de abban egyet értettünk, hogy ezeken a helyszíneken családok álmai törtek össze. Tovább haladva úti célunk felé rövid időn belül elértük az árvíz sújtotta területeket. A hatalmas tömegű víz ereje önmagában képes a pusztításra, ám ez esetben többről van szó. Levonulását követően maga után hagyja mindazt a szerves és vegyi szennyeződéseket, melyeket útja során magával ragad. Ennek következtében súlyos fertőzéseket terjeszt az érintett területeken. Ez okból kifolyólag a lakosoknak nem csak el kellett hagyniuk ideiglenesen az otthonaikat, de víz alá került értékeiket a fertőzés veszély miatt sok esetben meg kellett semmisíteni. A takarítási munkálatok alatt a kiszáradt iszap a levegőbe kerülve súlyosan növeli a fertőzés veszélyeit. Menet közben láttuk, ahogy az emberek kétségbe esetten próbálják helyre hozni otthonaikat. Legtöbbjük a nehéz levegő és por miatt maszkot viselt. Voltak akik az arra járó autókhoz fordultak segítségért, adományért. Ezt látván mi is hozzájárultunk személyes készleteinkkel egy rászoruló család életéhez. Sok helyen a monumentális hegyek oldala leszakadt az esőzések következtében és házakra, utakra zúdult. Ezen csapások tetejében az út mentén és az erdők szélein barátságos halálfejek mosolya jelzi, hogy a helyszín aknákat rejt, melyek a háborúból maradtak vissza. Az áradások következtében pedig a fellazult talajból ezek a robbanószerkezetek “elvándoroltak” így téve egy könnyű erdei sétát “orosz ruletté”. Izgalmas utunk végén megérkeztünk a szarajevói templomban ahol a bhakták jó szívvel és finom praszádammal fogadtak.”

A balkáni árvízi ételosztást a 13600-as Adhat Adományvonalon keresztül, a 33-as kód tárcsázásával, hívásonként bruttó 250 Ft-tal támogathatják. Vagy a KHB 10201006 – 50280757 – 00000000 számlaszámán keresztül adományozhatnak “árvíz” megjegyzéssel (számlatulajdonos MKTHK). Minden hívás és segítség nagyon sokat számít!