Irányelveket fogalmaz meg a Vatikán a vallások közötti párbeszédről

Admin Vallásközi - Cikkek, szemelvények

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete (ISKCON) arra buzdítja híveit, hogy tiszteljék és támogassák más hagyományok és vallások híveit, és ismerjék fel a vallásközi dialógus szükségességét. Szervezetünk örömmel látja, hogy a Szentszék is fontosnak tartja ezt a témát.

“A katolikus vallás és a nem keresztény vallások közötti párbeszéd irányelvein dolgozik a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa.

A testület aznap kezdte meg az általános irányelvek megfogalmazását, ezt a munkát hosszú éveken át tartó fontolgatás előzte meg – mondta el Jean-Louis Tauran bíboros, a tanács elnöke a Szentszék rádiójában.

Az irányelvek a tízparancsolatra épülnek, és a hívők és a lelkipásztorok számára egyaránt ajánlják azokat.

Fontos, hogy a híveket felkészítsék arra, hogy megosszák spirituális meggyőződésüket másokkal, és hogy vegyék figyelembe mások véleményét – mondta Tauran bíboros a rádió magyar nyelvű honlapja szerint.

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa a katolikus egyház és – az izraelita vallás kivételével – a nem keresztény vallások közötti kapcsolatokért felelős testület.

A Vatikán kapcsolatai az iszlámmal az elmúlt években különösen bonyolultak voltak. Márciusban a Szentszék és muzulmán vallási vezetők megállapodtak, hogy állandó hivatalos párbeszédet – katolikus-muzulmán fórumot – létesítenek, hogy javítsák a bonyolult kölcsönös kapcsolatokat, és begyógyítsák azokat a sebeket, melyeket XVI. Benedek pápának az iszlámmal kapcsolatban 2006-ban elmondott regensburgi beszéde okozott.
Tauran bíboros nem közölte, hogy az új dokumentum mikor készül el.”

MTI, 2008. június 5.