Kīrtan-yoga: Zene a léleknek

Fodor Hírek, Kiemelt, Programajánló

Több kontinensen évek óta hódít a kirtan-jóga (eredetileg: kīrtan-yoga) kultusza. Ki ne hallott volna például a zenés estjeiről híres Kṛṣṇa dāsról, akit Grammy díjra is jelöltek? A mozgalom elérte hazánkat is. Te se maradj ki az élményből!

A kīrtan hagyományának megjelenése 500 évvel ezelőttre, Śrī Caitanya megjelenésére datálható. A Bhagavata Purāna ősi írásaiban ez áll: „Noha a Kali-yuga hibákkal teli, mégis van egy jó tulajdonsága: pusztán a Hare Kṛṣṇa mahā-mantra éneklésével az ember kiszabadulhat az anyag börtönéből, és a transzcendencia birodalmába emelkedhet.” Noha Śrī Caitanya új élettel töltötte meg a gyakorlatot, a szentek valójában már réges-régen dicsőítették az Urat elő- és utóénekléses módszer útján. Már jóval Śrī Caitanya megjelenése előtt is vezettek be újabb és újabb dallamokat és technikákat bengáli, mahárasztrai, és dél-indiai szentek Isten neveinek éneklése során. Caitanya Mahāprabhu jelentősége az volt, hogy az éneklést, a kīrtant, mint tudományt nyilvánossá és ezzel a világon mindenki számára elérhetővé tette, nem csoda hát, hogy a mai legnagyobb kīrtan-énekesek az Úr Caitanya láncolatának tagjai.

Maga a Krisna-tudat nyugati országokban való elterjedése is a kīrtannak köszönhető, hiszen Śrīla Prabhupādához, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének alapítójához is e végtelen egyszerű folyamat végzésének köszönhetően csatlakoztak sok ezren a hatvanas-hetvenes évek folyamán.

Énekelni kortól, nemtől, egészségi állapottól, vagyoni helyzettől függetlenül bárki tud. Az éneklés valójában egy jógafolyamat, amiből nem csupán az profitál, aki végzi, hanem globális hatással bír. Inspirációt ad, boldogít, gyógyít, ellazít, lelkileg felemel és tisztít. Ki ne vágyna mindezekre?

kīrtan-yoga immár hazánkban is több helyen elérhető, hiszen Gunagrahi dāsa minden erejét és idejét e tudománynak szenteli. Évek hosszú sora óta a zene és a jóga kapcsolatának él, CD-i sok száz példányban keltek el országszerte. A minőségre igen érzékeny zenész a gazdagon hangszerelt Nava-vraja Sangamani, a Citta-gupta és az Ativāta albumok után most újabb kuriózumon töri a fejét: egy olyan anyaggal kíván előrukkolni az ősz folyamán, ami az előzőekkel ellentétben modern világzenei alapokra épül, rendezvények színpadjára alkalmas, rádióbarát dallamokat kelt majd életre, több neves vendégzenész bevonásával. A Kirtan for the Soul program fő célkitűzése azonban nem a hangfelvételek készítése, hiszen a kīrtan-yoga elsősorban egy olyan élmény, ami jelenlétet, beleélést kíván ahhoz, hogy a gyakorlója igazán magáévá tehesse annak szellemiségét, lélekemelő hangulatát.

Gunagrahi dāsa amellett, hogy Budapest különböző pontjain is fel-felbukkan zenészcsapatával, rendszeresen programokat tart az ország több helyszínén. Koncertjeiről folyamatosan frissülő facebook-oldalán lehet értesülni:

https://www.facebook.com/groups/316573881826228/?fref=ts

Az érdeklődők Budapesten augusztus 22-én, pénteken 16 órától a Dohány utcai Sudevi jógaközpontban, majd az augusztus 23-i Lélek Palotájában megrendezésre kerülő egésznapos fesztivál során találkozhatnak vele élőben.