Létezik olyan eset, amikor a génmanipuláció megengedett?

Fodor Filozófia, Hírek

Mit mondanak a világvallások a génmanipulációról? Vajon a génmódosításos eljárások is Isten művei? Van rá szabály a vallásokban, hogy használható-e – és ha igen, akkor milyen célra – a génmanipuláció?

Elindult a Hir24.hu internetes portál különleges cikksorozata az Élet-Stílus rovatban, amely fontos, nehéz, olykor kényes vagy éppen fogós társadalmi és etikai kérdésekben a különféle világvallások képviselőit szólaltatja meg.

Nem létezik olyan eset, hogy a génmanipuláció megengedett legyen és nincs is rá szükség. Az Ísópanisád azt írja, hogy a világegyetem, ami Isten teremtése, teljes és tökéletesen van berendezve mindenki számára. Minden teremtménynek megvan a maga szerepe a számunkra teljességében talán átláthatatlan összetettségű rendszerben. Az emberi élet fő célja, hogy tanuljunk meg ismét Istennel / Krisnával összhangban élni és értékeljük változatos teremtését annak teljességében, az erőszakmentes élet vagyis legkevesebb ártás hangulatában. Jóllehet a mi emberi, szubjektív szempontunkból több dolgot osztályba sorolunk, pl. számunkra jó vagy éppen rossz hatásukat tekintve, egy magasabb nézőpontból azonban ezek mind részei egy nagyobb egységnek.

Az is fontos, hogy az emberi életet becsben tartsuk és értékeljük, mert itt a Földön nagyon fontos a szerepünk és lehetőségünk a lelkiség kibontakoztatására. Ezért törekedni kell egészségünk megóvására és fenntartására, amihez pl. az Ájúrvéda sok tanácsot ad. A környezetünkben lévő veszélyekkel szemben törekednünk kell megvédeni magunkat, lehetőleg természetben megtalálható megoldásokkal, hiszen Isten mindennel ellátott bennünket embereket és jogunkban áll használni a természet adta forrásokat. Napjainkban kezdenek pl. az alternatív medicinák nemzetközileg is egyre jobban ismertté és alkalmazottá válni, amelyek szintén ezen az elven működnek a holisztikus szemléletet követve.

Fajokat tehát ne pusztítsunk ki, de törekedjünk olyan természetben fellelhető megoldásokat alkalmazni, amelyekkel minél hosszabb ideig élhetünk a lelki kibontakozás megvalósítása érdekében.

Tornóczky Gusztáv József
Hindu / vaisnava (Krisna-hívő) oktató

Ha érdekel, hogy mit válaszolt erre a kérdésre a többi felekezet képviselője (pl. a buddhizmus, a kereszténység vagy az iszlám képviselői) KATTINTS! >>