Mi a jó házasság titka?

Fodor Filozófia, Hírek

Mire kell figyelnie annak, aki tartós és jó minőségű kapcsolatban akar élni párjával? Segítséget tudnak nyújtani a vallások ebben a kérdésben? Ezen a héten egy, a hosszú házasságok témáját kutató cikk, illetve a házasság és az együttélés előnyei közötti különbségre rávilágító írás kapcsán kérdeztük meg a világvallások képviselőit.
A konkrét kérdésünk így hangzott: Mi a hosszú és jó házasság titka? Esik erről szó az Ön vallásában? – kérdezi Rába Géza rovatszerkesztő a vallások képviselőitől a Hír24 Isten tudja rovatában.

A jó házasság titka a szeretet, mint minden más “titok nyitja” is egyben – ezt nem lehet semmi mással pótolni. A szeretet ugyanakkor szabad és nem lehet erőltetni, de bizonyos női-férfi kapcsolatra vonatkozó elvek alkalmazásával elő lehet segíteni a szeretet egyre jobb kibontakozását a párkapcsolatokban.

A védikus írások közül több is foglalkozik a házasélet kérdéskörével, ilyenek például a Srímad Bhágavatam, Manu Samhitá, Garuda Purána… A boldog házasság elveit két részre is lehet osztani a hindu hagyomány szerint: az első a megfelelő párválasztás és aztán a második, a házasélet jó minőségű fenntartása. A családi boldogság kulcsa az elégedett, örömteli nő, aki szívesen gondoskodik szeretteiről – ez a fő elv! Talán nem is véletlen, hogy a mai felmérések is alátámasztják ezt. Mit tegyünk ennek megvalósulásáért?

A szentírások szerint először is fontos, hogy a házasulandó nő jó és reális önismerettel rendelkezzen a saját igényeit tekintve, hiszen olyan férjet keres, aki mellett elégedett tud lenni. Ideális esetben a férfi igényszintje, vágyai, érdeklődése a nőével hasonló vagy egy kicsit magasabb szintű a kifinomultságát tekintve, egyébként a párkapcsolat dinamikája nem nagyon tud működni. Erre egy gyakorlati példa, ha egy fiatal egyetemista lány, aki szeret színházba járni összekerül egy fiúval, aki kevésbé értékeli a tudást és művészeteket, de pl. az alkoholt igen, akkor elég valószínű hogy a kapcsolat inkább csak rövid távon működik közöttük.

A házasság örömteli fenntartását több dolog is segíti, ilyenek: a férj legyen menedékadó, gondoskodó és törődő feleségével; a feleség legyen hűséges és gyengéd férjével; a férj gondoskodjon az anyagi jólétről és a feleségének rendszeresen vegyen ékszereket (nemesfém), ruhákat és biztosítsa a változatos és finom étkezésre való lehetőséget számára; ha az asszony gyermeket szeretne, akkor tegyen ezért a férj stb.

A lelkiség gyakorlása kiemelten fontos, hiszen ha együtt gyakorolják az Istennel való kapcsolat megélését és az ebben való előrehaladásukat megosztják egymással, ez eredményezi a legmeghittebb kapcsolatot a házastársak között.

Tornóczky Gusztáv
Hindu/vaisnava (Krisna-hívő) oktató

A témában a többi vallási képviselő válaszait itt olvashatja el >>