Októberi programok a debreceni Govinda étteremben

Fodor Hírek, Programajánló

Azok számára, aki kíváncsiak, akik szeretik a zenét, érdeklődnek az indiai kultúra és az ősi bölcsességek iránt, szeretik a hangulatos estéket és különleges ízeket, és egy békésebb, harmonikusabb életre vágynak, de bárki érdeklődőnek a Debreceni Govinda rendszeres programsorozatot kínál.

Hétköznap reggelenként, 7-től 3/4 8-ig: olvasás a Srímad-Bhágavatamból

A Srímad-Bhágavatam Közösségünk egyik legfontosabb műve. Minden reggel olvasunk és hallgatunk belőle történeteket, és megbeszéljük, hogyan kapcsolódnak a hallottak mindennapi életünkhöz, miként válhatunk általa jobb, igazabb emberré, s hogyan tudunk jobban megfelelni valódi kötelességünknek.

Péntek esténként, 6-tól 8 óráig: Pénteki bhajan és Krisna-katha

Október 3., 10., 17., 31.

Péntekenként zenés kikapcsolódásra várjuk az érdeklődőket, mely során különböző indiai hangszerekkel kísért énekeket (mantrákat) hallhatnak, de egyúttal közös éneklésre is invitálunk mindenkit! Az est méltó lezárásaként pedig az Étterem dolgozói által készített indiai lakomát szolgálunk fel.

Vasárnap délutánonként, 2 órától este 6-ig: közös éneklés (bhajan), előadás a Tanítások nektárja c. műből, és közös tánc (kirtana):

Október 5., 12. és 19.

Okt. 5. vasárnap: Tanítások nektárja 1.fejezet, 5.vers:

“Elménkben kell tisztelnünk azt a bhaktát, aki vibrálja az Úr Krisna szent nevét, alázatos hódolatunkat kell ajánlanunk annak a bhaktának, aki lelki avatást (diksát) kapott, és a mˇrti imádatában foglalja le magát, társulnunk kell az olyan tiszta bhaktával, és hűségesen kell szolgálnunk azt a tiszta bhaktát, aki fejlett szinten áll a töretlen odaadó szolgálatban, és akinek szíve teljesen mentes mások kritizálásának hajlamától.”

Okt.12. vasárnap, Tanítások nektárja: 1. fejezet 6.vers

Eredeti Krisna-tudatos helyzetében egy tiszta bhakta nem azonos a testtel. Egy ilyen bhaktát nem szabad anyagi szemszögből nézni. Nem szabad tekintetbe vennünk, ha a bhakta alacsony rendű családban született, kedvezőtlen bőrszínű, torz, beteg vagy gyenge testű. Közönséges látásmóddal szemlélve ezek a tökéletlenségek feltűnőek lehetnek, de egy tiszta bhakta teste még az ilyen látszólagos fogyatékosságok ellenére sem szennyeződhet be. Éppen olyan ez, mint a Gangesz vize, amely néha az esős évszak idején buborékkal, habbal és iszappal van teli. A Gangesz vize nem szennyeződik be. Azok, akik fejlett lelki megértéssel rendelkeznek, megfürdenek a Gangeszban, anélkül hogy tekintetbe vennék a víz állapotát.

Okt.19.  vasárnap: Tanítások nektárja, 1. fejezet 7.vers:

Krisna szent neve, jelleme, kedvtelései és cselekedetei mind transzcendentálisan édesek, akár a kandiscukor. Bár annak nyelve, akit az avidyá [tudatlanság] sárgasága fertőzött meg, nem képes megízlelni semmi édeset, mégis milyen csodálatos, hogy csupán ezen édes nevek mindennapos, figyelmes vibrálásával természetes íz éled fel nyelvén, és betegsége fokozatosan, gyökerestül megsemmisül.