Királyi jellem – Rádzsa meséi

Fodor Hírek, Krisna-völgy

“Szeretettel üdvözlök minden kedves Olvasót!

A nevem Ghanasjáma dász, 18 éve gondozom a teheneket Krisna-völgyben, ez a szolgálat az életem és a lelkem. Sok mókás, elgondolkodtató, olykor megható és tanulságos történetnek lehettem tanúja ez idő alatt. Kérem engedjék meg, hogy elmeséljek néhányat Önöknek is.

Rádzsa 8 hónapos lesz nem sokára. Az ősz közeledtével testének színe egész feketévé, a hasa pedig fehérré változott.  Anyukája, Rádhika még mindig a legjobban tejelő tehenünk, 18-20 liter tejet is ad naponta.

Rádzsa egy félreeső dús legelőn töltötte a nyarat néhány idősebb tehén társaságában. Egyszer szerettük volna behozni a tehenészetbe, hogy a vendégek is lássák milyen szép borjak vannak Krisna-völgyben. Jó órán keresztül próbáltuk elkapni két másik képzett tehenész társammal együtt, de hiába. Ügyesen kicselezett minket. Rádzsa azt jelenti, király. Ha nem akar jönni, akkor nem jön, bármennyire erőlködünk is.

Az egyik „legelőtársa” a 20 esztendős Jamuna, Krisna-völgy első tehenei közül való. Mikor Jamunát hajtottuk be a rétről – lássanak csodát, a kis Rádzsa is jönni akart, nem lehetett kinn tartani. Összebarátkoztak és mindenhová együtt vonulgattak.

Azon túl, ha Rádzsát akartuk megfogni, csak Jamunát kellett hívni. Így hát újra beigazolódott a régi mondás: többet ésszel, mint erővel.” – írja Rádzsáról egy krisna-völgyi tehenész.

Rádzsa

Rádzsa noha még ifjú ökör, igen erős és királyi jellem. Felnőtté vált, testének színe megváltozott és barátot is talált. Különös, hogy amikor az emberek más embereket vagy állatokat vizsgálnak meg alaposabban észreveszik a  kor előre haladtát, ám önmagukról gyakran úgy hiszik, alig változnak, hiszen magunkkal, a tükörben szinte minden nap szembetalálkozunk. Pedig az ember is,  mint lélek életszakaszról életszakaszra cseréli formáját, s a lélekvándorlás folyamatában miként az elnyűtt ruhákat úgy cseréli a testet. A lélek egyszer emberi máskor állati vagy növényi testet kap, gondolkodásától, természetétől függően, ám a lélek maga belül változatlan, ugyanolyan, nem különbözik semmiben sem. Ezért is Krisna-völgy tehenészetében úgy óvják a teheneket, ökröket, borjakat, mint segítő társakat. Ők is lelkek, ők Új Vradzsa Dháma, vagyis Új Vrindávana szent helyének lakói.
Senkiben sem merül fel, hogy kihasználja vagy megölje ezeket a szép jószágokat, akik testi erejükkel, tejükkel segítik a völgy lakóit. Lehet így is élni, egymás mellett, békében. Egy ilyen erőszakmentes társadalom minden élőlény javára válik, sosem késő elkezdeni saját életterünkben!