Öngyilkosság – megérthető vagy elfogadhatatlan?

Fodor Hírek

Hogyan állnak a vallások az öngyilkosság kérdéséhez? A „Ne ölj!” parancsolata, vagy a „nem ártás” tanítása vonatkozik az öngyilkosságra is? Aki önkezével vet véget életének, az Isten ellen cselekszik?

Ezen a héten Robin Williams öngyilkosságának kapcsán kérdeztük meg a világvallások képviselőit az öngyilkosságról alkotott véleményükről?

A konkrét kérdésünk így hangzott: Mi a véleménye az ön vallásának az öngyilkosságról, az öngyilkosokról? – írja Rába Géza rovatszerkesztő a Hír24 Isten tudja rovatában.

A Krisna-tudat tanításai szerint az öngyilkosság komoly vétek önmagunk és a lélek ellen. Világunkban 8 400 000 különféle életforma található meg, kezdve a növényektől, az állatokon át az emberig, és attól függ, milyen testet kapunk, hogy milyen tetteket követtünk el korábban. A különböző létformák nem egyformán kedvezőek. Bár az emberi test is megöregszik, megbetegszik és számos más kínt elszenved, mégis egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy szolgáljuk az Istenség Legfelsőbb Személyiségét – ezért óriási vétek eldobni. Amikor valaki egy látszólag ledönthetetlen akadályhoz érkezik, akkor valójában nem az elmeneküléssel, hanem valódi lelki önmagunk megismerésével, Istennek tetsző tettekkel pl. a Haré Krisna mantra éneklésével, imával, az Úr odaadó szolgálatával és más jámbor és vallásos cselekedetek végzésével állíthat létrát ehhez a falhoz. A testet a léleknek egyszer el kell hagynia, de ez nem történhet önkeze által.

Az öngyilkosság is gyilkosság. Azért súlyos probléma, mert nem magunk teremtjük ezt a testet, hanem Istentől kapjuk ajándékba, és így az öngyilkosok az Ő tulajdonát semmisítik meg. Ráadásul, ha valaki elmenekül rossz tettei kellemetlen visszahatásai elől, későbbi életében újra szembesülnie kell el nem szenvedett karmájával.

Oda kell figyelnünk egymásra, szeretteinkre! A halál kapu, egy átalakulás, de nem a befejezés. Az öngyilkosságok jó része azért történik, mert a fájdalomban nincs senki, aki megfelelő lelki támasza lenne a szenvedőnek. A Krisna-hívők folyamatosan emlékeznek és emlékeztetik egymást arra, hogy nem azonosak anyagi testükkel, és ha istenszeretetben élünk, lehetőségünk lesz visszatérni a lelki világba. Erre kellene emlékeztetnünk mindenkit. Az, hogy az emberek vagy a média az öngyilkosságok részleteiről is beszámolnak, inkább csak megzavarják az emberek elméjét. Ami igazán szót érdemel, hogy Krisnára emlékezve a lélek visszakerülhet eredeti helyzetébe, s nem szükséges ismét megszületnie e problémákkal teli világban.

Fodor Kata
Vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Amennyiben érdeklik más vallási képviselők miként válaszoltak erre a fajsúlyos, nehéz filozófiai kérdésre, ITT olvashatja a cikk további részeit >>