Példa a fiataloknak: idősek segítése

Fodor Család, Hírek, Oktatás

Lelki kultúránk fontos része, hogy a fiatalok támogassák az időseket, s így nemrégiben az iskolásaink felkerekedtek, hogy közösségünk néhány korosabb tagjának segítsenek ház körüli teendőik elvégzésében.

A fiúk Pitavásza prabhu szálláshelyéhez mentek, ahol egy rendes nagytakarításban vettek részt. Segítettek először kipakolni a könyveket, a szobában még a bútorok mögött is kitakarítani minden zugot, kiporolni a takarókat, lepedőket, végül pedig fát vágni és behordani. Azért időközben jutott idő egy kis viccelődésre is.

A lányok először Vradzsesvarí mátádzsíhoz látogattak el, ahol több csoportban láttak neki a teendőknek. Voltak, akik a virágkertet kezdték rendbe hozni, mások a száraz leveleket gyűjtötték össze, vagy a külső fatárolót takarították ki.

Ezután átmentek Rádhá-kunda mátádzsí házához, ahol pedig a ház környékét és a virágkert szabadították meg a gyomnövényektől.

Egy szóval az iskolásaink nagyon komolyan hozzájárultak ahhoz, hogy a közösségünk idősebb tagjainak segítsenek abban, amit ők egyedül már egyre nehezebben tudnának elvégezni.Ezáltal a gyerekek megtanulhatták, hogy milyen fontos az idősek segítése, támogatása. A védikus kultúrában az időseket nagyon tisztelik, mivel jelentős élettapasztalattal rendelkeznek, amit át tudnak adni a fiatalabb korosztálynak. Másrészt pedig koruknál fogva lelki fejlettséget érhettek el, s így az irántuk való tisztelet kifejeződése a fiatalabbak részéről az, ha segítjük őket abban, hogy minél többet tudjanak zavartalanul a lelki teendőikkel foglalkozni.

Egy közösség erejét az mutatja meg, miként tudnak tagjai egymással egyre szebben együtt működni, egymást jobban és jobban segíteni, egymásért egyre nagyobb áldozatokat hozni.

Forrás >>