Śrī Kṛṣṇa Janmāṣṭamī: Krisna születésnapi ünnepsége

Fodor Filozófia, Hírek, Krisna-völgy programajánló, Programajánló

Idén augusztus 17-ére esik az Úr Kṛṣṇa Földi megjelenésének évfordulója (Śrī Kṛṣṇa Janmāṣṭamī). A jeles nap alkalmából közös imádsággal, énekkel, tánccal, történetek mesélésével, felajánlások felolvasásával, és a kedvtelések pl. a csónakáztatás bemutatásával emlékeznek meg az Istenség Legfelsőbb Személyiségéről.

A védikus írások megjövendölték az Úr Kṛṣṇa alászállását, megjelölték annak időpontját, helyét, és megnevezték szüleit is. Kṛṣṇa több mint 5300 évvel ezelőtt jelent meg az anyagi világban az indiai Mathurā városában. Gyermekkorát Vrṇdāvana falujában, egyszerű körülmények között töltötte, majd felnőttként az indiai kontinenstől nyugatra fekvő szigeten található Dvāraka városában mutatta be kedvteléseit, ahol az akkori példás uralkodó számára javasolt áldásos cselekedeteket.

Śrī Kṛṣṇa Janmāṣṭamī

A hívők rendszeresen tanulmányozzák Kṛṣṇa, örök társai és a különféle bölcsek, szentek életét, hogy mindennapjaikban képesek legyenek kifejleszteni magukban az előnyös viselkedést és különféle jámbor tulajdonságokat. A hívők ennek megfelelően egész életükben gyakorolják az erőszakmentesség, a lemondás, a tisztaság, a tudás és önművelés, valamint a gondoskodás és kegyesség elveit. Emellett naponta több órán át éneklik a Szent Nevet, vagyis a Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare Hare Rāma Hare Rāma Rāma Rāma Hare Hare imádságot.

Śrī Kṛṣṇa Janmāṣṭamī ünnepét idén is egy háromnapos Krisna-völgyi zarándoklat előzi meg, amikor is a hívők és az érdeklődők ellátogatnak a völgy különféle szent helyeire, hogy az egyes állomásoknál felidézzék Kṛṣṇa és társai cselekedeteit. A vasárnapi ünnepségen a hívők legnagyobb része böjtnapot tart, hogy idejét az emlékezésnek szentelje. A rendezvény este 10 órakor tűzijátékkal, oltári ajánlással és közös énekléssel, majd éjfélkor különleges ünnepi szertartással, végül egy könnyű, gabonamentes lakomával zárul.

Az ünnepségre szeretettel várják az érdeklődőket. Krisna-völgyben a rendezvénnyel párhuzamosan folyamatosak a templomban a körvezetések. A szentírások szerint aki ezen a napon ellátogat szent helyekre látogat és a védikus bölcsességről hall, az különleges áldásban részesül.

oltar2

Ha érdekli Kṛṣṇa Földi kedvteléseinek leírása, rendeljen innen:

http://bolt.krisnavolgy.hu/konyvek/105-krisna-konyv-1kotet.html

További információk:

www.krisnavolgy.hu