Újabb 350 ember részesül ellátásban kistelepüléseken

Fodor Ételosztás, Hírek, Kiemelt

A Krisna-hívők „Csomag útja” programja a felajánlástól a rászoruló családok otthonáig kíséri az adományokat.

A Magyarországi Krisna-tudatú hívők Közössége számára 2014 „A gyermekek éve”. Ennek jegyében új szolgáltatással bővül a közösség Ételt az Életért Programjának profilja. A karitatív misszió több mint két évtizede vesz részt a szegényélelmezésben és azzal párhuzamosan – szükség szerint – a hozzá kapcsolódó lelki gondozói feladatok ellátásában.

A Krisna-hívők hitgyakorlásának része, hogy megvalósítják életükben a dharma (a vallásos életvitel) 4 alapvető elvét: a lemondottságot és egyszerűséget, a tisztaságot és szabályozottságot, az igazmondást, és a kegyességet, vagyis az odaadó gondoskodást embertársainkról. A hívők számára a humanitárius misszióban való részvétel olyan munka, amely legalapvetőbb emberi kötelességünk, ugyanakkor szilárd hitet ad, és megacélozza a hitgyakorlót is. A figyelmet ez a missziós munka egyértelműen a lélekre és a lelki összetevőkre tereli a testről, az anyagi vagy világias gondolkodásról.

Kerecsend

A képre kattintva facebook képtár nyílik

Az Ételt az Életért Program önkéntesei sok százezer emberen segítettek már az elmúlt évtizedekben, nem csak népkonyhai étkeztető pontokon, hanem katasztrófa sújtotta övezetekben, de pl. speciális ellátást igénylő személyek otthonában is. 2014-ben kiemelten a gyermekekre, a jövő várományosaira terelődik a hangsúly. Munkájukkal a hívők szeretnék felhívni a figyelmet a különösen nehéz körülmények között élő gyermekek megsegítésének fontosságára. Bár valamilyen sztereotípia folytán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a súlyos mélyszegénység és a gyermekéhezés szinte csak az aszály sújtotta Afrikában lehetséges, a valóság az, hogy gyermekek százezrei élnek a létminimum alatt hazánkban, Közép-Európa szívében is.

Egy újfajta csomagkiszállító szolgáltatással az eldugott régiókban élő gyermekeket, családokat szeretnék felkutatni a hívők. Mindmáig egyenlőtlen a rászorulók ellátása, óriási lukak tátongnak az ellátási térképen, hiszen a szolgáltatások zöme közvetlenül a nagyvárosok közelében érhető el. Az évek során számos megkeresés érkezett a szervezethez, főként vidéki, kevésbé urbanizált kistérségekből, hogy élelmiszerrel, ruházattal, adósságcsökkentéssel vagy bármilyen más módon segítsenek a bajba jutott családoknak – nem ritka, hogy a szülők 4-5 vagy akár 7-8 gyermekkel élnek embertelen, tanulásra alkalmatlan körülmények között.

Ételosztás Kerecsend, Cserépváralja

A képre kattintva facebook képtár nyílik

A vidéki csomagkiszállítás a kisebb falvakba hiánypótló megoldás azok számára, akik egy-egy nagyobb népkonyhai étkeztetésre nem képesek eljutni a városokba. Így pl. a kisgyermekekkel otthon tartózkodó édesanyák, mozgásukban korlátozottak, vagy fogyatékkal élők és azok gondozói, illetve nyugdíjas személyek számára lehet különösen nagy segítség.

Az idei csomagkiszállítás március 29-én, szombaton Kerecsenden és Cserépváralján kezdődik meg. A két településen az Ételt az Életért program szervezői helyi családsegítővel együttműködve lépett kapcsolatba azzal a kb. 200 családdal, akik a legnagyobb szükségben élnek. Kerecsenden 150, Cserépváralján pedig további 50 csomag talál majd gazdára. Az élelmiszercsomagokban nem csak az ilyenkor megszokott tartós élelmiszerek, liszt, cukor, olaj, hanem egészséges élelmiszerek, gyümölcsök, joghurt, édesség, gyermekeknek ropogtatnivalót is elhelyeznek majd. A szolgáltatás nagy előnye, hogy közvetlenül a településen jutnak segítséghez, így nem áll fenn a veszély, hogy pénz hiányában vagy más akadályoztatás végett nem tudnak beutazni a városba. A két helyszínen az Ételt az Életért önkéntesei gyermekprogramokat, színes foglalkozásokat is szerveznek a helyi családsegítő udvarán. A szervezők remélik, hogy a húsvéti ünnepek és a gyermeknap előtt ezek a foglalkozások is egy kis színt, örömet visznek majd a gyermekek mindennapjaiba.

A csomagkiszállító szolgáltatás a jövőben más kistérségi településeken is megvalósul majd, a Program telephelyeihez közeleső régiókban. A hívők lépésről lépésre kutatják fel a leginkább hátrányos helyzetű községek rászoruló családjait.

A csomagkiszállító szolgáltatást bárki segítheti adományokkal pl. a 13600-as Adhat Vonalon keresztül (33-as kód) vagy 1%-os felajánlások megtételével.

www.karitativ.hu

Beszámoló képsorok Kerecsend >>

Dallal és virággal fogadtak minket a nehéz sorsú, de boldog és dolgos emberek Kerecsenden, akikkel egy vidám délutánt tölthettünk el sokféle színes programmal. Évekig működtetett csomagküldő szolgáltatásunk továbbfejlesztéseként idén személyesen visszük el a rászorulóknak az élelmiszersegélyt. Az országos programsorozat első állomása Kerecsend volt, ahol szombaton több száz élelmiszercsomagot ajándékoztunk el. A helyi szakemberek segítségével találtunk rá a csomagok gazdáira. Sok hála minden támogatónknak és a közreműködőknek!