A misztikus Kelet völgye

Admin Hírek, Krisna-völgy

Krisna-völgy Somogy megyében található, félúton Balatonboglár és Kaposvár között. Sokan hallottak már róla, de kevesen ismerik igazán misztikus varázsát…

A 270 hektáros terület földrajzi és eszmei középpontja a magyar paraszti építészet elemeit is beépítő templomépület, melyben ajándékbolt, étterem és a keleti pompával feldíszített templomszoba található. Árnyas sétautak, tavak, pihenő pavilonok fogják körbe az épületet, s azon túl a hívők házai láthatók.

A biokertészet és a virágos kertek a Tehénvédelmi Központ felé vezető sétány mellett helyezkednek el. Krisna-völgy Közép-Európa legnagyobb ökofaluja s mint ilyen, számtalan környezetvédelmi konferencia, szeminárium, előadás kedvelt helyszíne.

A Tehénvédelmi Központban, az országban egyedülállóan idős, 20-22 éves jószágokat is találhatunk, hiszen a Krisna-hívők egyik legfontosabb hitvallása az ahimszá alapján – az erőszakmentesség elve –minden élőlény békében és háborítatlanul élhet természetes élettartama végéig.

A közel 10 hektáros botanikus kertben a világ számos táján honos növényeket láthatunk, például számos bambusz fajtát, de mammutfenyő is ékeskedik a tájban a tavakban pompázó lótuszvirágok mellett.

Krisna-völgy elbűvölően szép és békés hely. Az évi átlagos 25-30000 turistán kívül sok hazai és külföldi zarándok is felkeresi e szent helyet, ahol mindennek a középpontjában Krisna – Isten – imádata áll.

A közösség feladatának tekinti bemutatni a világnak, hogyan lehet egyszerűen és mégis magas lelki-szellemi elvek szerint élni, a civilizáció ártalmait messze elkerülve, harmóniában a természettel, az élet és a tájjal.

A legnagyobb turisztikai rendezvény a július 17-18-19-én megrendezésre kerülő Krisna-völgyi Búcsú. Néhány idei újdonság: Gyermekeknek pantomimtanítás, tandori sütés együtt, vegán fagyi-finomságok, Frangipáni (Templom-fa) virágkiállítás és a Noé Állatotthon kisállat simogatója.

A Krisna-völgyi Búcsú programhelyszínei:

A parkolótól rendszeresen indul kisvasút, mely áthalad Krisna-völgy területén és a Búcsú helyszínén.

A fesztiválsátorban napközben előadások, koncertek, zenei-, tánc- és harcművészeti bemutatók pantomim- és gyermekműsorok élményében lehet részed.

A nagy sikerű Krisna-völgyi Valóságshow idén is hódít. A „ház” minden helyisége a Krisna-hívők életének egy szeletét mutatja be.

Könnyen előfordul, hogy az ember megéhezik a Búcsú forgatagában. Éppen ezért a főtéren 1000 nm-es, 800 férőhelyes szabadtéri étterem várja az ínyenceket az indiai konyha világhírű és ízletes remekeivel.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Templom a Búcsúban is Krisna-völgy fő látványossága. Negyedóránként indulnak körbevezetések a bejárattól. A templomteremben gyönyörű, indiai stílusú díszítések, kézműveseseink által készített falfestmények és domborművek gyönyörködtetnek, az oltáron pedig Krisna és társai gyönyörű márvány szobrai láthatók.

Általános iskolánk, a Gurukula rendkívül szép, indiai stílusú épületében tanulnak a gyermekeink és a mellette található játszóteret rendeztük be a gyermekprogramok helyszínének. A vásársoron indiai ajándéktárgyakat, füstölőket, ruhákat, vegyszermentes kozmetikumokat és tisztítószereket, ékszereket, ásványokat lehet vásárolni. Tehenészetünk lakói a gyerekek nagy kedvencei, ez a környék igazi érdekességekkel várja nem csak a legkisebbeket, hanem minden Búcsúlátogatót! Búzafülé frissen préselve itt kóstolható. Ha már nem gyerek, talán akkor is nagy élmény lehet megsimogatni egy kis bocit, megnézni az ökröket és a teheneket, vagy éppen tanulmányozni azokat az ökörhajtású mezőgazdasági gépeket, amiket a termeléshez használunk, és akár tapasztalatot cserélni a tehenészekkel.

A bátrabbak most is kipróbálhatják tudományukat és merészségüket az íjászat sportágában, ahol pontjaikért ajándékokat kaphatnak, hiszen egy búcsú nem búcsú céllövölde nélkül.

A Krisna-völgyi Búcsú az országban egyedülállóan füst és alkoholmentes program, így minden korosztálynak, karonülőtől a nyugdíjasokig egyaránt élményt jelent.

Időpont: 2015. július 17-18-19.
Helyszín: Krisna-völgy, Somogyvámos, Fő u 38.
Honlap: www.bucsu.krisnavolgy.hu