A világ megfejtése a zene nyelvén – Parno Graszt a Visnu Esten

Admin Budapest programajánló, Hírek, Programajánló

Örömmel tájékoztatlak Benneteket, hogy folytatódik zenés, beszélgetős programunk, a Visnu Est. Legutóbb a híres humorista és előadóművész, Laár András volt a meghívott, ez alkalommal pedig egy autentikus roma népzenét játszó zenekar, a Parno Graszt frontembere, Oláh Józsi lesz a vendégünk. Természetesen itt lesz Nitai Bhavana prabhu (Csató Péter) és csapata is Debrecenből, a moderátor pedig Caitanya prabhu lesz. A program címe: ”A világ megfejtése a zene nyelvén”.

Ha esetleg nem ismernétek a zenekart, akkor íme néhány infó róluk:

Parno Graszt roma népzenei együttes Paszabból. A zenekar hiteles cigányzenét játszik.
„Parno Graszt“ Romani fogalom, jelentése „Fehér ló“ (a fehér szín a tisztaság jelképe a ló a szabadságé). „Parno Graszt“ 1987-ben lett alapítva. Úgy magyarul, mint Romani nyelven énekelnek, egy dalban is cserélik a nyelvet, vagy egyszerre énekelnek mindkét nyelven. A falu minden lakosa úgy énekes, mint táncos, a zenekar alapfelállása szűken tíz tag, de zenélnek húszan is, a zenekar mellett néha egy tíztagú tánccsoport is szerepel. A zenekar a zenei gyökereit a közvetlen környezetben gyűjtötte a szabolcs-szatmári Paszab és környékéről, a zenekar a mai napig itt él, távol a nagyvárosok zajától és gyorsan múló divatjától. Zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a zenekar pedig őszinte, közvetlen természetét. A svájci zenei szakfolyóirat a Vibrations 2005-ben Parno Grasztot a tíz legjobb zenekar közé sorolta. Zenéjük mára bejárta a világot: 2008-ban Indiában kutatták zenei gyökereiket, ismerős arcokat, szokásokat, dallamokat keresve, falusi zenészekkel együtt muzsikálva. Erről az egyedülálló felfedezőútról Silló Sándor dokumentumfilmet forgatott (a BBC kezdeményezésére a Magyar Televízió 2003/2004-ben készítette a filmet a zenészekkel Parno Graszt:Ünnepek és Hétköznapok címmel, amit Európa-szerte sugároztak.

A program június 18-án, 18:00 órakor kerül megrendezésre a Budapesti Hare Krisna Oktatási és Kulturális Központban (Budapest 1039, Lehel utca 15-17.)
Várunk mindenkit szeretettel!

A program kötetlen beszélgetésekből és közös zenélgetésből fog állni. A jó hangulat garantált! Kérünk benneteket, hogy ha tudtok, akkor hozzatok magatokkal legalább egy vendéget!

Üdvözlettel: A Visnu Est Csapata