Az Indiai Köztársaság Napja

Admin Hírek

Nagyszabású ünnepségre került sor január 26-án egy előkelő budapesti szállodában: az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövetsége fogadást rendezett a Köztársaság Napja alkalmából. 1950-ben ezen a napon fogadta el az indiai parlament az ország alkotmányát.

Érdekes módon ez a nap nem 1950-ben vált a Köztársaság Napjává. Az indiai függetlenségi mozgalom karizmatikus vezetője, Mahatma Gandhi már 1929 decemberében meghirdette a Purna Svaraj, a teljes függetlenség elvét, és 1930. január 26-án országos megmozdulásokat szerveztek a függetlenség elnyerése érdekében. 1950-ben erre a napra emlékezve tették az alkotmány elfogadását január 26-ára.

A pompás eseményen megjelentek a kormány képviselői is, köztük Szabó László külügyi államtitkár, aki beszédben köszöntötte India nemzeti ünnepét. A népes vendégseregben Magyarországon élő indiaiak és az indiai kultúra lelkes hívei –jógamesterek, a különböző filozófiai és lelki irányzatok képviselői – egyaránt megjelentek.

Az MKTHK-t Gandharvika Prema devi dasi, a Társadalmi Kapcsolatok és Sajtóiroda vezetője és Madhupati dasa kommunikációs referens képviselte.