12 órás csomagosztás Pécsett

Admin Ételosztás, Hírek, Kiemelt

Pécsett már 2 éve rendeznek segélycsomag-osztó programokat a rászorulóknak. Az év első akciója volt eddig a leghosszabb.

„Reggel 8-kor kezdtük és este 8-kor végeztünk.” – számol be a mozgalmas napról Kollár Zsuzsanna, az Ételt az Életért segélyprogram helyi koordinátora. „132 csomagot osztottunk ki 112 családnak. Azoknak a családoknak, ahol több gyermek is van, azaz 4, de van ahol 8 is, oda dupla méretű csomagot vittünk.”

Összesen 48 csomagot szállítottak a pécsi Krisna-hívők a közeli Hetvehelyre, valamint 24 csomagot Bicsérdre, a helyi kisebbségi önkormányzatok kétségébeesett kérésére. Pécsett a családsegítő szolgálat által kijelölt 40 családhoz juttattak el tartós élelmiszercsomagokat. A segélyszállítmány tartalmazott lisztet, rizst, tésztát, sárgaborsót, káposztát, krumplit, répát, almát, kenyeret, kekszet, kukoricapelyhet, de még egy tábla csokit is, hisz gyerekek minden családban voltak.

A Krisna-hívők humanitárius programjának elsődleges célja az országosan egyre romló adatokat mutató gyermekszegénység csökkentése. Ételt az Életért Alapítványunk vidéki telephelyei olyan családok felkutatására és támogatására vállalkoznak, akik külső segítség nélkül szinte egyáltalán nem tudnak megfelelően gondoskodni a gyermekeikről. Ez az országban élő gyerekek közel 40%-ára érvényes a legfrissebb KSH kutatások szerint. Ha gyermekekről van szó, akkor ott természetesen a szülők, vagy gondviselők jólétére is gondolni kell, ezért tartalmaznak a segélycsomagok tartós élelmiszereket és friss zöldségeket, gyümölcsöket. A család a kapott segélynek köszönhetően közösen ülhet egy asztalhoz, a saját helyi szokásoknak megfelelően elkészített meleg étel mellé. A kiosztott alapélelmiszerek közül gyakorlatilag a kenyér és a burgonya az, amit a hátrányos helyzetű családokban nevelkedő gyerekek jól ismernek – a többi alapanyaggal vannak, akik még sosem találkoztak.

„A pécsi önkéntesek mindenkinek, aki bármilyen szinten támogatja a pécsi ételosztást, köszönik a lehetőséget. A lehetőséget mások szolgálatára, lehetőséget a vidám és segítőkész társaságra, lehetőséget, hogy a lelki fejlődés lehetőségét másoknak is megadhassuk, és a lehetőséget a saját lelki fejlődésünkre.” – zárja gondolatait Zsuzsanna, már tervezgetve a februári akciók helyszínét.