Dívali: A Fényadó Ünnep

Admin Hírek

A Dívali (vagy teljes nevén Dípávalí) ünnep neve mécsesfüzért jelent. A szanszkrit kifejezés egy csodálatos eseményre, Ráma király hazatérésére emlékeztet. Dípávalí napján Krisna egy különleges megtestesülésének, az Úr Rámacsandrának győzelmét és hazatérését ünneplik a hívek nemcsak Indiában, hanem szerte a világon. Ráma királyfi története, példás élete és dicsőséges győzelme a sötétség felett nemcsak a mintegy 600 millió vaisnava hívő számára bír jelentőséggel, hanem az egész emberiség számára örök tanítást jelent, amelyet a Föld legősibb eposza, a Rámájána beszél el.

Ráma királyfi több tízezer évvel Krisztus előtt jelent meg a Földön, mint az Istenség Legfelsőbb Személyiségének inkarnációja, egy a Himalája lábánál fekvő városban. Az ifjú királyfi egy tökéletes uralkodó tökéletes trónörököse volt, atyját és Őt magát is rendkívül szerették alattvalói, hiszen a birodalmukban bőség és béke uralkodott. Rámacsandra a Nap dinasztiájában jelent meg, s Ő maga is éppen olyan volt, mint a Nap: ragyogó, erőteljes, igazságos és mindenkinek jutott gondoskodásából, figyelméből, valódi menedéket nyújtott népének. Apja után a trón utódlása körül azonban ellentétek támadtak az udvarban, ezért az ifjú Rámacsandra –, hogy megtartsa apja ígéretét – önként vállalta 14 éves száműzetését.

Szeretett hitvese, Szítá Dévi, és testvére is vele tartott a rengetegbe, ahol rendkívül egyszerűen éltek. Szítát ekkor ragadta el Lanká gonosz ura, Rávana, akit rabul ejtett és elvakított a vágy. Ráma király a dzsungelen keresztül vette üldözőbe őt, s végül egészen Lankáig (a mai Srí Lankáig) hatolt az útközben sereggé duzzadt követőivel, hogy leszámoljon vele és kimentse a fogságból hitvesét. A hagyomány szerint Ráma – aki Krisna megtestesülése – azért szenvedte el látszólag e kellemetlen elrendezéseket, hogy végül nyomós oka legyen elpusztítani a démont, s ezzel megszabadítani a Földet terhétől. A tradíció szerint Ashwin hónap végén győzte le ellenségét, majd társaival Dívali idején, újévkor tért haza Ajódhjába, ahol fények sokaságát gyújtották, hogy útját kivilágítsák

Rāmacandra, Rāma-navamīDívali a hindu újesztendő napja

Dívali ünnepe Indiában öt napon át tart. Mécsesek milliói emlékeztetnek arra, hogy a tudás, az igazságosság mindig, minden körülmények között győzedelmeskedik a sötétség, a kapzsiság és az igazságtalanság felett, s arra is, hogy a lelkek, akik elhagyták Istent – teljen el bármilyen hosszú idő is – egy napon mind visszatérnek Hozzá.

Ha magunk is mécsest gyújtunk Dívali alkalmából, becsalogathatjuk a szeretetet és a sikert otthonunkba. Indiában úgy hiszik, ezzel Laksmí déví, Visnu hitvese, a szerencse, a gazdagság és az öröm istennője is betér majd életünkbe, aki egészséget, jólétet hoz. Ő a Fénytől, a Legfelsőbb Úrtól elválaszthatatlan, így – miként követi a fény útját – magunk is vendégül láthatjuk.

Dípávalí ünnepén a láng gyújtására, a fény hordozására buzdítunk mindenkit. Az életerő, az ünnep, és a tudás fényét egyszerre nyújtjuk át Önnek, s ez alkalomból invitáljuk a Fényadó Ünnepre.

A hívek a Budapesti templomban idén november 11-én, a napján tartanak egy megemlékezést. Esti szertartással, lámpásajánlással, közös énekléssel, zenéléssel és emlékezéssel lépnek az újesztendőbe. A rendezvény este 7 órától 9 óráig tart és mindenkit szeretettel várnak (III. kerület, Csillaghegy, Lehel u. 15-17.).

Dívali plakát