A szeretet lámpása – Sivarāma Swami ünnepi üzenete

Admin Filozófia, Hírek, Kiemelt

Kedves Olvasó! Kérlek, fogadd az Úr Kṛṣṇa és az Úr Rāma áldásait.

Dīvali napján természetes, hogy az Úr Rāmacandrára emlékezem, és arra, hogyan ölte meg Rāvaṇa démont és szabadította ki feleségét, Sītādevīt. Később az Úr, miután végzett laṅkāi ügyeivel, Rávana vimānáján (égi hajóján) visszatért Ayodhyāba. Addigra persze Bhārata minden lakója hallott már Rāma győzelméről és közelgő visszatéréséről, mint uralkodó. Ezért ahogyan a Szent Pár az égen repült, az emberek odalent lámpásokat gyújtottak szeretetük felajánlásának jeleként, és kivilágították az Úr fővárosba vezető útját.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mai napon valamennyien tanulhatunk e kedvtelés lényegéből, ami pedig az, hogy az Úr Kṛṣṇát és az Úr Rāmát elégedetté teszi a szeretet, amit bhaktinak is neveznek. Kṛṣṇa azt mondja: bhaktyā mām abhijānāti yāvān yaś cāsmi tattvataḥ. “Engem, az Istenség Legfelsőbb Személyiségét egyedül az odaadó szolgálat által lehet igazán megismerni.” (Bhagavad-gītā 18.55) Olyan időben és világban élünk, melyben mindenki a saját érdekeit tartja szem előtt, ezért hatalmába keríti a kéjvágy és a mohóság, így épp azokat az isteni értékeket hagyja figyelmen kívül, amiknek a visszaállításáért az Úr Rāmacandra harcolt. Rāvaṇa volt a kéjvágy és a kapzsiság megtestesülése. Ezért, ahogyan Hanumān és a majmok, akik az Úr szolgálatáért feláldozták még az életüket is, tekintsük úgy, hogy a Dīvali egy lehetőség, hogy átgondoljuk, milyen szolgálatot is tudunk végezni mi az Úrnak. Milyen felajánlást tudunk mi tenni Neki, ami majd elégedetté teszi Őt? Végső soron pedig, hogyan tudnánk olyan önzetlenül szeretni Őt, ahogyan a világon kétmillió évvel ezelőtt tették?

A lánggyújtás a szeretet lámpásának meggyújtását jelképezi. Ne legyen ez a láng pusztán egy a sok közül, ami fellobban, majd kihúny. Az Isten iránti szeretet lámpását sohasem lehet eloltani, épp ellenkezőleg, egyre fényesebben és fényesebben ég, felégetve a szívünkben minden akadályt.

Jaya Śrī Rāma!

Sivarāma Swami

Dívaliról a világ számos országában megemlékeznek, ünnepi köszöntőt mondott ez alkalomból Barack Obama elnök is.