Elhunyt Kayla Mueller, az IÁ túsza, az Ételt az Életért Program önkéntese

Admin Ételosztás, Hírek

Február 6-án Szíriában megölték az arizonai Prescottból származó amerikai humanitárius önkéntest, a 26 éves Kayla Muellert, akit az iszlám milicisták 18 hónapig túszként tartottak fogva. A krisnás mozgalomban is aktívan részt vett, mint önkéntes, és mélyen érdekelte a bhakti-jóga gyakorlata.

Nemzetközi hírügynökségek szerint az elmúlt hétvégén Mueller családja e-mailt és fényképet kapott a lány fogvatartóitól, amelyből az amerikai hírszerzés azt állapította meg, hogy lányukat megölték – közölte az amerikai kormány képviselője. Halála körülményei egyelőre tisztázatlanok; Barack Obama amerikai elnök ígéretet tett, hogy az elkövetőket meg fogják találni.

Az Iszlám Állam azt állítja, hogy Mueller akkor halt meg, amikor a jordán légierő gépei azt a Raqqa melletti épületet bombázták, ahol fogva tartották őt. A Szíria-beli helységet az iszlám milicisták tartják kezükben. Jordánia és az amerikai kormány képviselői kétségüknek adtak hangot az Iszlám Állam Mueller halálát illető verziójával kapcsolatban.

A család szóvivője szerint Kayla Muellert a terrorista csoport közel két évig tartotta fogva, miután humanitárius segítségnyújtás közben, 2013. augusztus 4-én elrabolták a régióból. Éppen az Orvosok Határok Nélkül támaszpontjáról tért vissza, amikor foglyul ejtették. Főleg nőkkel és gyermekekkel dolgozott a körzetben, humanitárius segítséget nyújtott mindazoknak, akik a szíriai konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerültek. Az Iszlám Állam 6.6 millió dollárt követelt a szabadon bocsátásáért, de az amerikai és brit kormány nem hajlandó váltságdíjat fizetni a polgáraikért. (Mivel nem tárgyalnak, illetve nem alkudoznak emberi életekről terroristákkal – a szerk.)

Miután 2010-ben diplomázott, 6 hónapig végzett önkéntes munkát a vrindavanai Ételt az Életért missziónál.

Idézet az Ételt az Életért Program megemlékezésből:

„Kayla 2010-ben önkéntesként dolgozott az Ételt az Életért vrindávanai kirendeltségénél. Aranyszíve volt. Több, mint 6 hónapig dolgozott önkéntesként. Először angol nyelvleckéket adott, majd az óvodások elrabolták a szívét. Nagyon egyszerű és alázatos volt. Imádta a gyerekeket, hiányzott belőle az a „tartózkodás”, amely sok külföldiben tetten érhető. Sok gyereknek a szüleivel is összebarátkozott, gyakran meglátogatta őket a nyomornegyedben, és velük is ebédelt.

Amikor lejárt szolgálati ideje, visszament az USÁ-ba, hogy pénzt keressen további missziós tevékenységeihez, majd a Szudán-beli Darfurba ment, a polgárháborús övezetbe. Innen ismét visszatért az USÁ-ba, napi 11 órát dolgozott heti hét napon át, majd a Közel-Keletre utazott. Imádta ezeket az embereket.

Többször visszatért missziójához. Amikor utoljára kapcsolatban voltunk vele, Amerikában tartózkodott, és pénzt gyűjtött egy szíriai útra, hogy a menekültekkel foglalkozzon… ezt követően a Facebook oldala inaktívvá vált, és az e-mail címe is megszűnt. Nem tudtunk vele többé kapcsolatba kerülni.

Imádkozunk a családjáért és barátaiért. Csodálatos lélek volt, aki sok ember életét megváltoztatta. Biztosan jobb életet kap a lelki birodalomban.”

Kayla Mueller családja közzétett egy idézetet abból a levélből, amelyet édesapja 2011. évi születésnapja alkalmából küldött neki. Eszerint: „Mindig Istent fogom keresni. Vannak, akik Istent a templomban találják meg. Vannak, akik a természetben. Vannak, akik Istent a szeretetben találják meg, én a szenvedésben. Egy ideje tudom, mi az életem feladata: kezeimmel, mint eszközzel enyhíteni a szenvedést.”

Forrás: http://iskconnews.org/isis-hostage-american-devotee-kayla-mueller-is-dead,4800/