Gaura-purnimá: Az Úr Csaitanja megjelenési napja

Admin Filozófia, Hírek

„Az Úr Srí Krisna Csaitanja indította el a szankírtanát (a Haré Krisna közös éneklését), s aki részt vesz ebben, az igazán szerencséssé válik.” (Caitanya Caritamrta Adi 3/77.)

Március 5-én ünnepeljük Srí Csaitanja Maháprabhu, az Úr Krisna legtitokzatosabb inkarnációjának megjelenési napját, március 8-án vasárnap pedig egész napos fesztivállal várjuk az érdeklődőket csillaghegyi kulturális központunkban (Lehel u. 15-17.).

! Gaura-purnimá Egerben is lesz, információk ITT >>

Az Úr Csaitanja, Krisna 15. századi megjelenési formája, aki azért különleges, mert példájával ebben az inkarnációjában mutatta be az emberek számára, hogy milyen egy tökéletességre törekvő, hívő és odaadó ember élete – s milyen életvitelt érdemes követnünk, ha sikerre szeretnénk vezetni életünk. Megnyilvánította a legerősebb mantra, a Haré Krisna fontosságát és gyakorlatát vagyis a szankírtanát, amely bárki számára, könnyedén végezhető, életkortól, vallástól vagy származástól függetlenül.

Gaura-purnimá ünnepe, vagyis az Úr Csaitanja megjelenési napja, Phálguna hónap teliholdja a Krisna-hívők körében az egyik legfontosabb ünnep az év során. Zarándokok ezrei látogatnak el ilyenkor vaisnava templomokba, hogy kifejezzék tiszteletüket és emlékezzenek, s ezzel megkapják Krisna áldásait.

Egy örömittas királyhoz hasonlóan – aki a születésnapját ünnepelve válogatás nélkül amnesztiát rendel el bárki számára – születésnapi ünnepségén az Úr Csaitanja is ingyen osztja a legmagasabb rendű lelki boldogságot – mondják. Mit is jelent ez?

Minthogy Krisna, az Istenség Legfelsőbb Személyisége ismeri mindenki legtitkosabb vágyát is, néha rendkívül meghökkenti azokat, akik ezen a napon lelki vágyakkal teli szívvel felköszöntik Őt. Egy ősi védikus hagyomány szerint, aki a születésnapját ünnepli, nem csak ajándékokat vár, vagy kaphat, hanem éppen ellenkezőleg, ajándékokkal kedveskedik vendégeinek. Az Úr Csaitanja mindenki titkos lelki vágyát teljesíti, ha őszinte odaadással imádkozunk Hozzá.

Isten inkarnációi meglehetősen ritkán jelennek meg az anyagi világban. Számtalan rendkívüli tettet hajtanak végre, amelyeket kedvteléseknek nevezünk. De mindezen isteni inkarnációk között is Srí Csaitanját tartják a legkülönlegesebbnek, aki alászállt formájában lemond isteni mivoltáról annak érdekében, hogy megtapasztalja, milyen boldogságot éreznek a hétköznapi hívek (a bhakták), amikor Őt szolgálják, és amikor Szent Nevét éneklik.

Az Úr Csaitanja kegyességét az élőlények irányt egy királyhoz szokták hasonlítani, aki kinyitja a kincstárat és saját kezűleg osztogatja a gyémántjait még azoknak is, akik egyébként elhagyták őt, elfordultak a lelki világtól és most a visszautat keresik az anyagi világ dzsungelében.

A Gaura-purnimá fesztiválon a vendégeket vegetáriánus lakomával, indiai tradicionális zenei előadással, közös táncos programmal várjuk szeretettel. A fesztivál korahajnaltól alkonyatig tart, a templom épülete pedig este 9 órakor zárul. (Bizonyosan az sem véletlen, hogy a buddhizmus tanításaiból ismert, évenként ismétlődő teremtő “Buddha” napok közül az első Tízmilliószoros nap mindig egybeesik az Úr Csaitanja megjelenési napjával. Azok, akik a március 5-én esedékes teliholdkor nem érnek rá ünnepelni, ki ne hagyják a fesztivált március 8-án! Cím: 1039 Bp. Lehel u. 15-17.)

Program:

07:00 – 08:00 Guru-púdzsa kírtan: Tiszteletadás Sríla Prabhupádának
08:00 – 08:30 Oltárnyitás: Az Urak üdvözlése
08:30 – 10:00 Előadás az Úr Caitanyáról – Balaráma prabhu
10:00 – 10:45 Vetítés
10:45 – 11:30 Tradicionális oltári ceremónia: Abhisék
11:30 – 12:30 Szolgálatukat kiemelten végző bhakták elismerése
12:30 – 13:30 Kírtan: tradicionális indiai tánc
13:30 – 15:00 Vegetáriánus lakoma (ebédjegyek a recepcióban kaphatók, az ebéd az épület déli szárnyában tisztelhető meg.)
15:00 – 16:00 Bhadzsan: indiai meditációs zene
16:00 – 17:00 Előadás Gaura-purnimá napjáról – Gurúttama prabhu
17:00 – 18:00 Kírtan
18:00 – 18:45 A.C. Nataka drámacsoport bemutatja: “… És én nem láthattam!”
19:00 – 21:00 Bhadzsan

Haré Krisna!