Hogyan lehet segíteni a családon belüli erőszak áldozatainak?

Admin Filozófia, Hírek

Mit lehet tenni az elkövetővel, hogyan lehet őt jó útra téríteni? Miként tudnak segíteni a különböző vallások, meddig terjed a lelkészek, tanítók kompetenciája?

“A 24.hu-n, a családon belüli erőszak témájában nemrégiben megjelent néhány írás kapcsán kérdeztük meg a vallások képviselőit, ezúttal egy általunk elképzelt esetet felvillantva számukra. Kíváncsiak voltunk, ők mit mondanák annak, aki családon belüli erőszak áldozata, illetve azt is szerettük volna megtudni, hogy egyáltalán mondhatnak-e bármit kérés nélkül egy ilyen helyzetben?

Ön mit tanácsolna a közössége tagjának, ha tudomást szerezne róla, hogy az illető – bármilyen mértékű, vagy jellegű – családon belüli erőszak áldozata? Mondhat ön bármit ilyen esetben, vagy csak akkor, ha konkrétan megkeresik vele?” – tették fel a kérdést.

 
Egyházunkon belül számos fórum van a megelőzésre, illetve a jogorvoslatra: az egyháztagok élhetnek az állandó tanácsadó igénybevételével, fordulhatnak az egyházi bírósághoz, illetve igénybe vehetik az egyházi ombudsman segítségét is. A gyermekek, illetve a nők elleni erőszak, zaklatás elkerülésére a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetében szigorú és részletes szabályozás van életben, és minden egyházi egységnél kiképzett felelős vigyáz arra, hogy a gyermekekkel és hölgyekkel megfelelőn viselkedjenek, mivel a hívők családtagjaikra Isten ajándékaként tekintenek, így a gyermekekről, szeretteikről való szép gondoskodás maga is szolgálat.

A családon belüli erőszak jellegéből adódóan az elkövető és a sértett szoros családi kapcsolatban van, ezért csak a sértett kezdeményezésére indulhat be a jogorvoslati folyamat. Ugyanakkor az egyházon belül rendelkezésre álló, sokrétű lehetőség sem garantálja a bűnismétlés elkerülését, ezért az ügy súlyosságára tekintettel, szükség lehet az állami bűnüldözés, a rendőrség, az ügyészség bevonására is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyházi jogorvoslatért folyamodó sértett részére azt tanácsoljuk, hogy az elkövető ellen adjon be feljelentést a rendőrségen.

A Krisna-tudatos mozgalmon belüli, és a közéletben más egyházak révén szerzett tapasztalatok arra tanítanak bennünket, hogy semmiképpen sem szabad elleplezni a bajt: a nagyritkán előforduló erőszakos eseményeket természetüknek megfelelően, a jogrenddel összhangban kezeljük.

A büntetés mellett – akár állami, akár egyházi fegyelmi jellegű – nagy jelentősége van a lelki gondozásnak. A családon belüli erőszak által okozott pszichés sérülésre jó gyógyszer a közösségi élet, a tanácsadók által nyújtott segítség, és végső soron maga a vallásgyakorlás, az Istennel való kapcsolat mélyítése, fejlesztése, amelynek a legfőbb eszköze a Haré Krisna mantra éneklése.

Madhupati dász (Mérő Mátyás)
vaisnava (Krisna-hívő) lelkész

Más vallási képviselők válaszai a témában >>