Kijózanító adatok Földünk védelmében

Admin Hírek, Öko

Egy kiló fehér új papír készítéséhez 2,2 kg fát, 35 liter vizet és 8 kWóra energiát használnak fel. Az ezzel egyező mennyiségű újrapapír előállításához fele annyi energiára, tizedannyi friss vízre van szükség, és csak 2-6 %-nyi szennyvízterhelést okoz.

A gombelemekből, szárazelemekből, akkumulátorokból szivárgó higany 1 grammja akár 1 millió liter ivóvizet képes elszennyezni, ha belekerül a természetes vízrendszerekbe. Egy szárazelem gyártásához általában 300-szor annyi energiára van szükség, mint amennyit képes leadni élettartama során.

Az épületek belső tereinek fűtésénél 1 C fokkal való csökkentés 7 %-nyi energiamegtakarítást jelent.

Az egy főre jutó átlag vízfogyasztás Magyarországon 140 l/nap. Viszont ennél jóval több vizet fogyasztunk, amelyet az ún. vízlábnyom fogalma fejez ki. Ebben mindaz a vízfogyasztás szerepel, amelyet a fogyasztásunk, életvitelünk révén felhasználunk (pl. 2 dl bolti narancslé előállításához 170 l víz szükséges…). Ma a Föld minden egyes lakója (átlagolva) 1,24 millió liter vizet fogyaszt évente, egy magyar állampolgár ebből 750 000 liter/év fogyasztással járul hozzá!

Egységnyi sertéshús előállításához tizenhétszer annyi erőforrásra (gabona, ivóvíz felhasználására) van szükség, mint amennyire ugyanennyi növényi táplálék megtermeléséhez lenne!

Gondolkodj picit…

Forrás: Öko-völgy