Könyvvásár a Debreceni Govindában

Admin Hírek, Programajánló

A Debreceni Govinda idén decemberben is különleges könyvekkel várja vendégeit, melyek között ki-ki megtalálhatja a számára érdekeset. Számos mű új kiadásban, hosszú évek után újra kapható, így például a rövid, ám annál mélyebb lelki útmutatásokat tartalmazó Tanítások nektárja, vagy a világirodalomban páratlan, lenyűgöző és olvasmányos, ősi eposz, a Mahābhārata izgalmakban és tanításokban bővelkedő alkotás. Teljes eredetiben, magyarázatokkal ellátott, képekkel illusztrált kiadásban, keményfedeles formában és zsebkönyv méretben egyaránt megtalálják a Bhagavad gītāt, mely 18 fejezetben írja le mai napig időtálló üzenetét. E páratlan mű további folytatásait is olvashatják az érdeklődők: a Srīmad Bhāgavatam további köteteiben.

Minden év decemberében megemlékezünk Śrīla Prabhupāda-ról – arról a személyről, aki – bár Indiából hozta üzenetét – meghatározó egyénisége lett a nyugati civilizációnak. Napjaink civilizációjának káoszát felismerve Ő volt az, aki újra életre keltette a lelki értékeket. Az Ő életéről szóló személyes és megható könyv méltó lehet a Szeretet Ünnepére való készülődéshez.

könyvek

Részletesebb könyvismertetők:

Mahābhārata:

„Hatalmas hősök, aljas cselszövők, lánglelkű férfiak és erényes nők, félistenek és démonok, királyok és alattvalók, bölcsek és ostobák vonulnak fel benne, és keresi ki-ki a maga boldogságát. A végtelenül izgalmas, fordulatos és lebilincselő történet mellett kirajzolódik az ősi, de máig eleven indiai kultúra teljes világképe. ..”

Bhagavadgītā:

„A Bhagavadgītā a Mahābhārata egyik fejezete. Albert Einstein, Rudolf Steiner, Albert Schweitzer, G.F. Hegel, Wilhelm Humbold, J.W. von Goethe, Arthur Schopenhauer, Emerson, Lord Byron, Szentgyörgyi Albert, Gandhi és még sokan mások, mind csodálói voltak a Bhagavadgītānak.” „A Bhagavadgītā nem monda vagy népmese, hanem történelmi valóság” (részlet a Bhagavadgītā Előszavából)

„A Bhagavadgītā igazi és sikeres tanulmányozói azok, akik kutatják szenvedésük okát és azt, hogy honnan jöttek, és hová tartanak a halál után.” (részlet a Bhagavadgītā Bevezetéséből)

„(…) Amikor csalódás ér, és már a remény halvány sugarát sem látom, a Bhagavadgītāhoz fordulok. Rálelek egy-egy versre, és hamarosan mosolyra derülök magamban a tengernyi bāṇát közepette. Kívülről nézve tragédiákkal teli az életem, de a Bhagavadgītā tanításának köszönhetően mindez nem hagyott bennem maradandó nyomot.” (Mahātma Gandhi)

Srīmad Bhāgavatam:

„A Srīmad Bhhagavatam, e filozófiai és irodalmi szempontból is klasszikusnak számító eposz kiemelkedő helyet foglal el India bölcseletében.” „A Srīmad Bhāgavatam történetek és elmélkedések végtelen soraival igyekeznek áthatni az olvasó testét és lelkét, hogy ezzel a testi-lelki harmónia útjára vezessenek” (Gesztelyi Tamás vallástörténész)

Prabhupāda: Egy bölcs ember élete és öröksége:

„Egy látnoki képességekkel rendelkező lelki tanítómester életének történetéről vallanak ezek az oldalak (…) Egy szenttel találkozhatunk e könyvben, aki megkülönböztetés nélkül megajándékozta az őt körülvevő embereket az élet értelmével, nem csupán egy teóriát, de a mindennapok során megvalósítható életformát kínálva nekik.” (Shaligram Shukla nyelvészprofesszor)

„E kötet leginkább Śrīla Prabhupāda egyedülálló személyiségének jellemvonásairól számol be, amely olyan mély tiszteletet és szeretetet ébresztett tanítványaiban. Mélységes erkölcsi ereje, alázatossága és szent élete mellett rendkívül lemondott is volt. Napjaink guruival ellentétben beérte annyival, hogy úgy élt, mint tanítványai. (…) Képmutatással és cinizmussal megfertőzött korunkban nagy szükség van arra a ritka példára, amit elénk állít.” (Dr. J. Stillson Judah nyugalmazott vallástörténész)

Kṛṣṇa-könyv:

„(…) az emberi élet végső célja az Isten iránti szeretet…”

„Eszmélkedése során mindenkinek kell ébrednie végül, a félelem, az engedelmesség, az áhítat érzésein túl, egyedül a szeretetünk az, ami Isten valódi arcát tárja fel előttünk..” (idézetek George Harrison előszavából)

Tanítások nektárja:

„Öt évszázadnyi, fél földgolyónyi távolságból érkezett el hozzánk a lelki tanítások lényegének e tömör, irányadó könyve. Hogyan válasszunk lelki tanítómestert, hogyan gyakoroljuk a jógát, hogyan éljünk – mindezekre választ kaphat az olvasó ebben a felbecsülhetetlen értékű műben (…)”