Legalább maguk valóban emberek! – Ételt az Életért a háború sújtotta Donyeckben

Admin Hírek

Miközben napról napra forróbb a helyzet Kelet-Ukrajnában, Krisna-hívők egy csoportja hétről hétre igyekszik segíteni a a háború sújtotta övezet lakosságát szegényélelmezési misszióján keresztül.

A béketárgyalások ellenére január közepén ismét kiújultak a harcok Donyeck térségében. A több mint egy éve megkezdődött ukrajnai konfliktus hatására a térségben élő Krisna-hívő családok elmenekültek. Kisgyermekesek, idősek és édesanyák, azaz összesen kb. 300 fő az ország más pontján élő hívőknél keresett menedéket, illetve egy kisebb csoport számára egy Kijev melletti területen építettek fel egy menedékházat, amelyben a hideg téli hónapokat átvészelhetik.

Az Ételt az Életért Szegényélelmezési Program helyi misszionáriusai azonban a városban maradtak, hogy hazai és nemzetközi adományokból rendszeresen ételosztásokat rendezzenek a háború miatt egyre inkább szenvedő lakosság részére. A kommunikációs nehézségek végett a legutolsó elérhető videó december közepén került feltöltésre, a hívők azonban jelenleg is a helyszínen szorgoskodnak.

A novemberi ételosztás felvétele “valahol” Donyeckben, míg a decemberi a heves harcokat megélt Ilovajszk településen készült.

Már novemberben is arról számolnak be a lakosok, hogy utoljára 2 hónapja ettek friss meleg ételt és 5 hónapja nem kaptak nyugdíjt. “Szpasziba, szpasziba” – köszönik hálásan a rászorulók az “Ételt az Életért” munkáját. A videón a helyi közösség vezetője azt ecseteli, hogy mivel Donyeck bányaváros, és a háború miatt nem üzemelnek a bányák, nem folyik érdemi munka, nem kapnak semmilyen pénzt, fizetést, juttatást, ellátást vagy segélyt, és nem tudják meddig tart még ez az állapot. A nyugdíjasok különösen nehéz helyzetben vannak.

A december közepén készült felvétel az ilovajszki több száz fős ételosztást mutatja be, amit a helyi könyvtár erősen megrongálódott épületében sikerült megszervezni. A rászorulók jórésze idős családtagoknak, szomszédoknak is vitt haza az ellátmányból, egyesek fekvőbetegeket ápolnak.
6:28-nál az idős néni sírva köszöni meg az önkénteseknek, hogy “ma egyáltalán étkezhet, mert még semmit sem evett”, egy másik idős asszony pedig így jellemzi a borzalmas állapotokat: “legalább maguk valóban emberek…”.

Az akciót a videók végén látható számlaszámon keresztül, a helyi hívők elhelyezését pedig az alábbi online adományozási lehetőségen keresztül lehet támogatni: http://www.fund.niranjanaswami.org/donate-now/

Köszönjük!

Ételosztás Ilovajszkban

Ételosztás Donyeckben