Létezik-e pokol?

Admin Filozófia, Hírek

Minden vallásban létezik pokol? Mi az? Hol van? A halál után, vagy még az életben tapasztalja meg az ember?

Létezik-e pokol az Ön vallásában? Mi jellemző rá? Ön hogyan magyarázná a pokol létét? – kérdezte tőlünk Rába Géza rovatszerkesztő a Hír24 Isten tudja rovatában.

A védikus irodalomban a Puránák adják a legrészletesebb leírást a pokolbolygókról. Külön érdekesség, hogy ezek az univerzum alsó bolygórendszerei alatt helyezkednek el, melyek már önmagukban is végtelen útvesztőt jelentenek az itt megszületett lelkeknek. Ezek az anyagi ragaszkodások és örömök hajszolása végett válnak súlyos csapdává. A pokolbolygók más vallásokhoz hasonlóan a kiérdemelt büntetés színterei. A szenvedésért azonban nem kell elmennünk a pokolbolygókig, elég szétnézni itt a Földön…

A védikus kozmológia szerint az univerzumok alján fekvő óceán felett található 28 pokolbolygó, amelyeken más időszámítás érvényesül, mint Földünkön. Az élőlények akkor kerülnek ebbe a régióba, ha Isten törvényeivel ellentétes, borzalmas tetteket hajtottak végre, s itt az idő más folyása végett évezredeket kell sínylődjenek. A büntetés mértéke más, ha tudattalanul hibázunk és más, ha az iránymutatást tudatosan szegjük meg. Gyilkosság, csalás, kicsapongások, hűtlenség, erőszak, hamis tettek a vallás nevében, a kötelesség elmulasztása – ezekért a karma törvénye alapján később biztosan itt kell megszületni. Fontos megemlíteni, hogy a húsevés is olyan tett, amiért itt súlyos büntetés jár.

Ám a védikus tanítás szerint – eltérően más vallásokétól – az élőlények kínjai az „alvilágban” sem tartanak örökké. Mint az anyagi világ minden kis szeglete, a pokolbolygók is a nevelést, a fejlődést szolgálják. A cél, hogy az élőlény elszenvedje korábbi tettei következményeit és törlessze az adósságát. Azonban még ebből a kilátástalan helyzetből is van lehetőség kijutni, ha valaki kellően megbánja bűneit és képes emlékezni Krisnára.

A védikus tanításokban nincs örök bukás, a lelki-vallásos életünk eredményeit sohasem veszítjük el, életről életre visszük magunkkal ezt a tudást, s mindig van lehetőségünk megváltozni, erőszakmentesen élni, fejlődni, jobb, kiváló emberekké válni. Ez a védikus bölcsesség emberképe, ez a siker útja.

Fodor Kata
Vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Más felekezetű személyek válaszai: http://www.hir24.hu/elet-stilus/2015/08/08/pokoli-kerdes/

Univerzum