Mantra estek Debrecenben

Admin Hírek, Programajánló

Zenés, éneklős, táncos és beszélgetős estékkel és délutánokkal várjuk vendégeinket Debrecenben, melyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt testi-lelki felfrissülést jelentenek! Ugyanakkor megismerkedünk civilizált kultúránk legmélyebben gyökerező alaptanításaival is, melyek alapvető emberi örökségünknek tekinthetők. Korábbi bölcs személyek nyomdokait követve, személyes példánkkal is szeretnénk megmutatni, hogyan élhet az emberiség békében és harmóniában erőszakmentes életet. Ehhez segítségül hívunk olyan ősi irodalmi műveket, melyekben tudományos és filozófiai alapokon nyugvó érveket és magyarázatokat találunk az emberi szenvedés okaira, s egyúttal útmutatást és megoldást is napjaink legégetőbb problémáira.

Bhajan

„Tudnunk kell, mi az, amire az emberi társadalomnak szüksége van.” „Szükség van (…) arra, hogy megtaláljuk a megoldást, hogyan válhat az emberiség egységessé békében, barátságban és jólétben szövetkezve. A Srímad-Bhágavatam ezt a szükséget elégíti ki (..)” (részlet a Srímad-Bhágavatam Előszavából)

Hétfőtől csütörtökig, reggel 7 és 8 óra között ezért ezt az ősi művet, a Srímad-Bhágavatamot tanulmányozzuk hozzáértő személy közvetítésével. Minden alkalommal elolvasunk egy-egy verset – a hozzá fűzött magyarázattal együtt, és arról beszélgetünk, mit jelentenek a sorok a ma embere számára, mi az üzenete? Az előadások nyitottak és ingyenesek, és szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre is.
Péntek reggelenként, 7-8 óra között egy másik könyv magyarázattal ellátott verseit olvassuk, melynek címe: Caitanya-caritamrita.

„Nyugodtan állíthatjuk, hogy a Srí Csaitanja-csaritámrita egyike a valaha is napvilágot látott legjelentősebb történelmi és filozófiai írásoknak.” „A Srí Csaitanja-csaritámrita Srí Krisna Csaitanja hiteles életrajza és tanításainak elbeszélése.” „Az a könnyedség, amellyel Sríla Prabhupáda Csaitanja Mahaprabhu tanítását elénk tárja, lehetővé teszi, hogy még az is megérthesse ezt a mély és monumentális írást, aki semmit sem tud India vallásos tradíciójáról.”

Bhajan

Péntek esténként, 18-tól 20 óráig Mantra-jóga Estre várjuk a zene kedvelőit!

Változatos hangszereléssel kísért dalokon keresztül egy jó hangulatú, zenés meditáción vehetnek részt, és a végén indiai csemegékből álló ételeinket is megkóstolhatják!

„A yoga gyakorlása arra szolgál, hogy uralkodni tudjunk érzékeinken.” „Senki sem képes arra, hogy az elme vagy az érzékek működését leállítsa, de arra igen, hogy tudata megváltoztatásával megtisztítsa ezeket a cselekedeteket.”

A program időpontjai:
Március 6., 20., 27.
Vasárnapi programunkat ezúttal március 15-én tartjuk, délután 2 órai kezdettel. A Gaura-purnimá fesztivál keretén belül az Úr Catainya megjelenési napját ünnepeljük, közös énekléssel (bhajan), mindannyiunk lelki gazdagságát szolgáló filozófiai témájú előadással és tánccal (kirtan). A vegetáriánus lakoma (prasadama) szintén a program részét képezi.

A részletes program:
14:00-15:00: bhadzsana – indiai mantrameditáció
15:00-16:30: Bhaktipada prabhu előadása az Úr Csaitanjáról
16:30: kírtana – táncos istentisztelet
17:00: praszádam – vegetáriánus lakoma

További információk találhatók a Debreceni Govinda facebook-oldalán, valamint honlapunkon: www.harekrisna.hu.