Menekültellátás Pécsett

Admin Ételosztás, Hírek

Napi szinten kb. 100 menekült érkezik Pécsre. A helyi Krisna-hívő önkéntesek, az Ételt az Életért program keretében étkeztetéssel, élelmiszer ellátással segítették az átutazó vagy helyben menedéket kereső menekülteket.

Önkéntes civilek már 10. hete segítik a menekülteket Pécsett, hiszen ebben a városban is lehetőség van regisztrációra. A migránsok ellátására a pályaudvar melletti kisebb méretű nyílt területet jelölték ki. A rendőrség munkatársai regisztrálják az érkezőket, majd megkezdődhetett az ellátásuk. A legtöbb migráns rövid időn belül, némi erőt gyűjtve tovább is utazik más települések felé. Azok számára azonban, akik az éjszakát pihenéssel, meleg helyen, esőtől védve töltenék, a MÁV beállított egy külön vasúti kocsit, mivel az érkező családok közt rengeteg a kisgyermekes. 

MMD_0253

Szeptember 4-én, pénteken a menekültek teljes napi étkeztetését vállalták egyházunk önkéntesei, akik mogyorókrémes kenyérrel, zöldséges szendvicsekkel és almával, valamint limonádéval és kakaóval várták a frissen érkezőket. A legtöbb utazó – különösen a gyermekek – számára ez nagy örömet és bőséges ellátást jelentett. Útravalóul kukoricapelyhet, kölesgolyót, gyermekeknek nyalókát, müzliszeletet biztosítottak, hiszen a további úton is szükségük lehet élelmiszerre. Az önkéntesek arra is figyeltek, hogy egyszerű, az utazástól legyengült emésztőrendszerű emberek számára is könnyű, de egészséges és tápláló ételt nyújtsanak. Sok átutazónak ugyanis a koplalással töltött napok után megterhelőek lehetnek a nehéz ételek.

A menekültek kisebb csoportokban érkeznek a pécsi állomásra, sírva, elcsüggedve, néhányan a határátkelés körüli viszontagságok miatt feszülten, kimerülve. Az önkéntesek láttán a legtöbb migráns igen meghatódik és hamar barátságok szövődnek. Többen megjegyezték, hogy nem csak az élelemért, főképp a kedvességért, emberséges bánásmódért hálásak a pályaudvaron szolgáló önkénteseknek.

Galéria ITT >>