Mennybe mennek az állatok?

Admin Filozófia, Hírek

Vajon a mennyország tényleg minden lény számára nyitva áll? Az állatok például beléphetnek a kapuján? Mit mondanak erről a nagy világvallások? Egyáltalán mit értünk mennyország alatt? – kérdezi Rába Géza rovatszerkesztő a Hír24 Isten tudja rovatában.

A Védák lefektetik, hogy minden egyes mozgó lény ebben a teremtésben minőségileg azonos lelki lény. A Bhagavad-gítá egészen konkrétan leírja, hogy a test csupán olyan, mint egy ruha, melyet a lélek úgy cserél, mint egy elnyűtt ruhát – ez a lélekvándorlás tanának alapvetése.

Nincs tehát olyan, hogy egy állat örökké állat marad, vagy egy ember mindig csak ember volt és örökre az is lesz. A lélek saját tettei visszahatásaként kap egyszer emberi, másszor állati, vagy éppen növényi testet, a természet végső igazságosztó törvénye, a karma alapján. Valóban mindenki a maga sorsának a kovácsa. Így igazságos.

Az emberi születés azonban a legmagasabbrendű, melyet a Védák bölcsességei szerint akkor használunk ki legokosabban, ha arra fordítjuk, hogy megismerjük Istent, s egyben a teremtését is. E folyamat során képesek leszünk megérteni az élőlények egyenlőségét, és többé nem teszünk különbséget a külső, testi vonások alapján. Mindenkiben meglátjuk majd a lelket, mely Isten örök szerves része. Ez a béke egyik kulcsa.

Az ember tehát önmagát vezeti félre és sodorja bajba, amikor arra hivatkozva mészárolja le állatok tömegeit, hogy azok úgyis csak alacsonyabbrendű lények. Az állatoknak ugyanúgy joguk van természetes igényeik szerint élni, mint akár eljutni a mennyországba valamilyen különleges Isteni kegyelemnek köszönhetően. A mennyországba, vagyis a lelki világba jutás minden élőlénynek kijár, különbségtétel nélkül.

Gandharviká Préma Dászi (Szilaj Péterné)
Vaisnava (Krisna hívő) lelkész

Olvassa el más vallási képviselők válaszait is a Hír24 oldalán, ITT: http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/12/16/a-mennyorszagba-jutnak-az-allatok-vagy-sem/

Fotó piqs.de Hurley: http://piqs.de/fotos/search/animal++sky/114663.html