Egri séták: Telt ház a Krisna központban

Admin Hírek

Június 30-án nagyszámú érdeklődő csoport érkezett az egri Govinda étterembe, hogy megismerhessék a helyi Krisna-hívőket. 

Az “Egri séták egrieknek” programsorozat során a város különféle nevezetességeit, intézményeit, épített örökségét járják be az érdeklődők. A rendezvényt az Egri Lokálpatrióta Egylet szervezi, melynek az alapítója a most is regnáló polgármester. 

Ismerve a korábbi állomásokon résztvevők számát, 35 széket helyeztünk el az étteremben és bhajannal (tradicionális indiai hangszeres zenével) vártuk az érdeklődőket. A 17.30-kor kezdődő programra pontosan meg is érkeztek a vendégek, de a létszám minden várakozásunkat felülmúlta. Egy perc alatt elfoglalták az összes helyet, meg kellett duplázni a székek számát. (lásd csatolt képek) A védikus vendéglátás jegyében egy gyönyörű virágfüzért kapott tőlünk a főszervező, majd a több mint 70 kíváncsi Vendég jelenlétében megkezdtük a bemutatkozó előadást. 

A jelenlévők többsége találkozott már az utcán zenélő és táncoló hívőkkel (harinámmal) és könyvosztókkal Eger utcáin, de sokan ismerték már az Ételt az Életért szegényélelmezési programot és hallottak már Krisna-völgyről is.

A “mesélő” Prana vallabha dasa (Lajosházi Péter) prezentációját, a történeti kitekintéssel kezdte meg, elmondta hogy milyen ősi ez a vallás, melyik világvallás része, melyek a Krisna-tudat Szent könyvei, miről szólnak és miért fontos a tanítványi láncolat. Ezt követően a vaisnava tanításokat mutatta be: hogy épül fel a világmindenség, ki Isten, mi a kapcsolatunk Vele; miről szól a lélek tudománya, mit jelent a reinkarnáció, karma stb. A vallásgyakorlatok és Szent helyek említésével folytatta, majd bemutatta a főbb erkölcsi szabályokat. Kíváncsian hallgatták a külsőségek bemutatását, majd megismerhették a Krisna-hívők véleményét a női egyenjogúságról, kasztrendszerről, politikáról, más vallásokról stb. Az előadás végén, a kérdéseket felvezetve olyan témákról beszélt, mint: mi köze egy magyar embernek egy indiai valláshoz? Melyek a szervezeti keretek (ISKCON, MKTHK)? Hány Krisna-hívő él Egerben, hazánkban? Milyen iskoláink vannak? Milyen híres Krisna-hívők vannak? stb.

Ezeken felbuzdulva feltették saját kérdéseiket is a résztvevők – nagyon nyitott és érdeklődő társaság volt.

Az egy órás előadás, majd a kérdések után felszolgáltuk a 4 fogásos ingyenes vacsorát, mely zöldséges főételből (subji), indiai kenyérféléből (puri), jázminrizsből és indiai darapudingból (halava) állt. Természetesen kivétel nélkül mindenki örült ennek a meglepetésnek és nagyon ízlett nekik a vegetáriánus ételkóstoló. 

Az Egri séták látogatói megerősítették, hogy a krisnások közössége nyitott és vendégszerető, valamint hasznos tagjai a társadalomnak. Sok szeretettel várunk mindenkit az egri központunkba és éttermünkbe! (Eger Tűzoltó tér 5. http://www.govindaeger.hu/)

Végezetül következzen néhány idézet az egri Govinda étterem Facebook oldaláról:

“Egri séták programkeretében kóstoltam, NAGYON finom volt, visszatérő vendég leszek, csak AJÁNLANI tudom!!!”
(Rozika)

“Nagyon finom volt amivel a szeretet vendégségen a séta lakalmával megkínáltak minket. Ki fogom próbálni az italokat is. Sok érdekes dolgot is megtudtunk a “Krisnások”-ról. 400 adag ebéd a rászorulóknak nem kis teljesítmény. Jó volt hallgatni a beszámolót az életükről , a hitükről. Minden tiszteletem!”
Lovasy Erzsi

“Mindenkinek ajánlom:) Sok ember tanulhatna tölük!!!!!!!!”
Kovács Liza