Tiltja-e a vallás a válást?

Admin Filozófia, Hírek

Ezúttal arról kérdeztük a vallások képviselőit, hogy miként állnak a házasság szent kötelékének felbontásához, mi a véleményük a válásról?

A konkrét kérdésünk így hangzott: Mi a hozzáállása az Ön vallásának a válásokhoz, az elválni készülő, vagy elvált emberekhez? – írja Rába Géza rovatvezető a Hír24 Isten tudja rovatában.

Az elvált ember is gyakorolhatja a vallását?

Mielőtt a házasság szerepéről írnék, először tisztázni érdemes, mi az emberi élet célja. Az emberi létforma különlegessége, hogy – az állati vagy növényi létformákkal ellentétben – lehetőséget ad arra, hogy helyreállítsuk kapcsolatunkat Istennel és szeretettel szolgáljuk Őt. Az emberi születés tehát lehetőséget ad arra, hogy kikerüljünk a születés, halál, öregség, betegség rossz köréből, és visszamenjünk Istenhez. Az emberi életnek tehát nincs más értelmes célja, mint hogy – adott esetben több életen át tartó folyamat útján – visszatérjünk Istenhez.

Isten szerető szolgálata arról szól, hogy nem magunkat helyezzük a középpontba, hanem Őt, nem a saját érzékeink kielégítésére törekszünk, hanem arra, hogy Őt elégedetté tegyük. A házasság, mint két ember szövetsége tehát nemcsak arra irányul, hogy kölcsönösen egymást tegyék elégedetté, hanem elsősorban arra, hogy segítsék egymást és születendő gyermekeiket abban, hogy felébresszék szívükben az Isten iránti szeretetet. A házasság ezért szent dolog, és vallásunk hagyományai szerint Isten előtt, áldozati tűzszertartás keretében kötik, egész életre. Ha a két fél mégis elválik, az arról árulkodik, hogy még nem értették meg kellően az emberi élet célját és még mindig ragaszkodnak az anyagi dolgokhoz.

Minthogy a család szeretetteljes közösségét egyben az egészséges társadalom egyik alapkövének tekintjük, egyházunk gyülekezetében is minden lehetséges módon igyekszünk a házastársi hűséget ösztönözni. A közösség szociális hálója, azaz a tagok szoros baráti kapcsolatai, a szertartásokon, szolgálatokban való közös részvétel, a házastársak mentorai együttesen mind támogatják a krízishelyzetbe került feleket, hogy megmentsék a házasság és a család egységét. Ha azonban mégis válásra kerülne sor, a közösség továbbra is segíti az elvált házasfeleket és gyermekeiket az Isten felé vezető úton.

Madhupati dász (Mérő Mátyás)
Vaisnava (Krisna-hívő) lelkész

Más vallási képviselők válaszai a témában: http://www.hir24.hu/elet-stilus/2015/08/19/tiltja-e-barmelyik-vallas-a-valast/