Szekérfesztivál

5 misztikus szimbólum, amit nem tudtál a Szekérfesztiválról

Admin Életmód, Hírek

A Krisna-hívők idén július 2-án, szombaton tartják meg a Ratha Játrá ünnepséget, vagyis a Szekérfesztivált. Az indiai Puriból eredő ünnepséget évtizedek óta a világ számos nagyvárosában megrendezik.

Az ünnep 10 órakor kezdődik egy felvonulással, a Szekérfesztivál tradíciója ugyanis abban áll, hogy a résztvevők végighúzzák Krisna szekerét a belvároson, zenészek, táncosok, és gólyalábasok kíséretében. A szekérrel 13 órára érkeznek a Városligetbe, itt estig tartó India fesztivállal várják az érdeklődőket. A gasztronómia, az indiai kultúra és művészetek, valamint a filozófia és önismeret, de akár a jóga, a vegán ételek és az ahimszá, az erőszakmentes életmód szerelmesei is találhatnak maguknak érdekes programokat és persze finomságokat a fesztiválon. A színpadi műsor mellett a sátrakban előadások, workshopok, indiai bazár és gyermekfoglalkozások várják az érdeklődőket. A programon a részvétel ingyenes, a szervezők a belépéshez csak egy mosolyt kérnek!

A Szekérfesztivál tradíciója azonban nemcsak a színpompás karneváli hangulat megtestesülése, hanem a több ezer éves védikus indiai kultúra fontos ünnepe, amely során minden vallási elemnek fontos szerepe van. Mik a legkülönlegesebb szimbólumok a Szekérfesztiválon és mit jelképeznek ezek?

A szekér kötele
A szekér kötele egy kapcsot jelképez a szekéren utazó személyek, az Istenség Személyisége, Krisna és Testvérei, valamint az élőlények, a lelkek között, akik szeretnének visszajutni Istenhez a lelki világba, szeretnének újra kapcsolatba lépni vele, szeretetteljes szolgálatába merülni. A kötél húzása – úgy tartják – megszabadít a minket lekötő kötelékektől, az eddig felhalmozott karmánktól, ezért ha csak rövid időre is, de érdemes csatlakozni a menethez.

Szekérfesztivál

A seprű
A szekér előtt egy gyönyörűen feldíszített seprűvel sepernek, amit a hagyomány szerint az orisszai uralkodó és felmenői használtak mindig az út felseprésére Jagannátha-Krisna, mint az Univerzum Ura szekere előtt. A sepregetés alantas munkának számított Indiában, azzal, hogy a király Isten előtt seperte az utat, kifejezte, hogy még az ő világi hatalma is Istenen függ. Így a sepregetés a szerénység és az alázat jelképe és segít megszabadulni a gőgtől, a hamis-egó okozta büszkeségérzettől.

A kókuszdió
Az ünnepi menet elindulása előtt egy kókuszdiót törnek össze a fesztiválozók. A kókuszdió fontos szerepet kap a hinduizmusban, pl. tűzceremóniáknál, alapkőletételnél. A kókusz egy különleges áldozati ajándék Istennek, akit mantrákkal hívnak meg az áldozatokra. A héja borzasztó kemény, éppen úgy, ahogy önismeret hiányában az egónk is az, nehezen törhető. A kókusz feltörése jelképesen ennek az illuzórikus rétegünknek az áttörése, hogy befelé, a mélységek felé hatoljunk. A kókusz azért is különleges, mert míg kívül szennyezett a héja, belül semmi sem érintheti meg, a kókusztej mindvégig kristálytiszta marad. Ilyen a lélek is: semmi sem szennyezheti be az anyagi világban.

Sütemények és gyümölcsök
SzekérfesztiválA vegán sütemények, natúr, sózatlan magvak és gyümölcsök, amiket bárki vihet a Szekérfesztiválra, kifejezik a szolgálatot, az odaadást, az adományozást, az Isten felé fordulást. A tiszta körülmények között készült, erőszakmentes csemegéket feladják a szekérre és felajánlják egy ceremónia keretében, majd a menet végeztével mindet kiosztják a fesztiválozók között. Ez a körforgás, az odaadás, felajánlás, kifejezi Isten gondoskodó erejét, valamint azt, hogy mi próbáljuk meghálálni ezt a gondoskodást. A folyamatos áramlást, a szeretet kölcsönös kifejeződését.

Krisna és Testvéreinek megjelenési formája
Az ősi indiai, védikus szentírások szerint Isten legbensőségesebb személyneve a Krisna név, amelynek jelentése, hogy Mindenkit Vonzó. Isten korról korra számtalan formában megjelenik, vagyis alászáll (ezt jelenti az avatár kifejezés), hogy bemutassa különféle kedvteléseit és hazahívja az anyagi világba bonyolódott lelkeket. Ezt különféle formákban teszi meg, ilyen a vrindávanai Gopála Krisna is, amikor is egy egyszerű tehénpásztor fiú szerepében jelent meg. Krisna később az India nyugati partjainál található Dváraká uralkodója lett, ám egy napfogyatkozás alkalmával egy zarándokhelyen ismét találkozott szeretett gyermekkori társaival és barátaival. Krisna és Testvéreinek széles mosolya és szinte gyermekien kedves megjelenése azt a szeretetteljes pillanatot szimbolizálja, amikor Isten és a lelkek ismét összetalálkoznak!

A Szekérfesztivál július 2-án, szombaton kerül megrendezésre. Az ünnepi menet 10 órakor indul a Vörösmarty térről. A felvonulás kezdetére bárki hozhat ajándékokat Krisnának (vegán süteményeket, magvakat, gyümölcsöket és virágokat), amit a szekéren fel is ajánlanak Neki, a menet végén pedig kiosztják a résztvevők között.

Az ünnepi menet kb. 12 és 13 óra között érkezik a Városligetbe. Itt egészen este 8 óráig India Fesztivállal várják az érdeklődőket. Színpadi műsor, indiai zene és tánc, színdarabok, előadások, gyermekfoglalkozások, jógabemutatók, ökológiai és környezetvédelmi témák, filozófiai és önismereti programok, vegán és vegetáriánus finomságok, az indiai gasztronómia különlegességei, valamint indiai bazár várja az érdeklődőket. A program ingyenes, az élmény feledhetetlen!

http://www.krisna.hu/szekerfesztival

Fodor Kata