50 éve vált ismertté nyugaton a védikus kultúra

Admin Hírek, Kiemelt

A Haré Krisna Mozgalom 2016-ban ünnepli világszervezetként való bejegyzésének 50. évfordulóját. A több mint 5000 éves védikus szentírásokat 50 évvel ezelőtt fordították le angol, majd fokozatosan a világ számos más nyelvére, az információs technológiák fejlődésével pedig a jógafilozófia és gyakorlatai, India ősi bölcsessége és értékrendje az egész világon ismertté és elérhetővé vált. Az odaadás öröme fél évszázad fejlődését inspirálta.

1966 változásokkal teli év volt. A szovjet Luna 9 űrszonda először szállt le épségben a Holdon. Megjelent Mao Ce Tung elnök “Kis vörös könyve”. A tömeges tiltakozások ellenére az Egyesült Államok megkezdte Hanoi, az észak-vietnámi főváros bombázását. Ronald Reagant Kalifornia kormányzójává választották. Indira Gandhi Washingtonba látogatott. Walt Disney meghalt. A Beatles utolsó koncertjét adta San Franciscoban a Candlestick Parkban. Európa a hidegháború éveit élte. Az MSZMP hazánkban már IX. pártkongresszusát tartotta, egy romániai népszámlálás szerint pedig Erdélyben szinte nincsenek magyarok…

New Yorkban Ő Isteni Kegyelme A. C. 602819_590060744340518_1287495155_nBhaktivédanta Szvámi Prabhupáda, maroknyi fiatal követőjével a második sugárúti kis üzlethelyiségben berendezett templomból kezdeményezte egy vallási egyesület bejegyzését, tudván, hogy ez az egyetlen módja, hogy a nyugat embere komoly figyelmet szenteljen India több ezer éves tanításainak. A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének nevezte el, angol rövidítéssel ISKCON-nak (International Society for Krishna Consciousness). Azon a forró nyáron, július 13-án született a Krisna-tudat immár világkörüli mozgalma.

Ötven év múltán bátran kijelenthetjük: a Sríla Prabhupáda által életre hívott társaság a legnagyobb és legbefolyásosabb a globális védikus (hindu) szervezetek között. A földkerekség több mint 600 Haré Krisna temploma körülbelül 9 millió hívőt vonz évente.

“A kutatókat leszámítva kevesen tudják, milyen mélyen gyökerezik a Krisna-tudatos mozgalom India történelmi vaisnava hagyományaiban, és azt sem sokan tudják, hogy a bhakti-jóga, az odaadás jógájának terjesztésében mekkora hatása van az ISKCON-nak.” – állítja Dr. Ravi Gupta, az Utah Állami Egyetem vallástudományi tanszékének munkatársa.

Sríla Prabhupáda 1977 novemberében eltávozott, de az általa kezdeményezett mozgalom átütőnek bizonyult.

Az ISKCON ma nem csak 600 templommal büszkélkedhet, tartozik hozzá 65 farmközösség és 110 vegetáriánus étterem is. Farmközösséggel és gyönyörű Krisna-templomokkal hazánk is büszkélkedhet, a 275 hektáros somogyvámosi Krisna-völgy Európa legnagyobb önfenntartó ökofalva, az Indiára áhítozó fővárosi érdeklődők pedig a csillaghegyi Haré Krisna Kulturális Központban ismerkedhetnek meg a kontinens ősi filozófiájával.

Ezen felül az ISKCON-hoz tartozó ételosztó Annamrita program minden nap 1,2 millió iskolást élelmez Indiában. Az Ételt az Életért világszervezete több ezer önkéntesével Haititól Srí Lankán át a boszniai és magyar árvizekig a világ bármely pontján meleg ebéd-csomagok ezreit osztja ki a katasztrófa sújtotta térségekben. A Program Magyarországon naponta 2000 adag meleg ebédet és évente több tíz tonna tartós élelmiszert oszt szét a rászoruló családoknak.

A brit kormány az ISKCON-nal partnerségben tartja fenn a Krisna Avanti iskolákat, de hazánkban is működnek krisnás akkreditált oktatási intézmények. Az ISKCON világközpontja Mayapurban évente egymillió zarándokot vonz, és itt épül a Védikus Planetárium Temploma is, amely a templomcsarnokban egyidőben 10 ezer embert tud majd fogadni. Az ISKCON könyvkiadója, a Bhaktivedanta Book Trust a világ legnagyobb hindu-vaisnava műveket kiadó szervezete, amely máig 516 millió könyvet és magazint forgalmazott.

Prabhupada Jaladuta

Az ISKCON növekedésére már 1975-ben felfigyeltek a kutatók. Dr. A. L. Basham, a híres “India letűnt csodája” című könyv szerzője megemlíti: “A Haré Krisna mozgalom történelmileg nagyon jelentős, mivel a Római Birodalom óta először fordul elő, hogy egy ázsiai vallást nyugati származású emberek, nyugati városok utcáin nyíltan gyakorolják.”

Hogy mit ad a Krisna-tudat a világnak? “Az ISKCON azt tanítja, hogy minden élőlény örök lélek, és a boldogság abból származik, ha felébresztjük kapcsolatunkat Istennel, az Úr Krisnával, aki egy minden élőlényt vonzó személy.” – mondja Anuttama Dász, az ISKCON kommunikációs minisztere. “Az emberek tudják, hogy a fogyasztás köré rendeződő élet zsákutca: amikor megélik a bhakti, az odaadás örömét, rájönnek, hogy mindig is ezt keresték.”

A 2016-os esztendőben az ISKCON egész éven át különleges fesztiválprogramokkal emlékezik meg az 50. évfordulóról. Az események sorában lesz például egy különleges Szekérfesztivál New York ötödik sugárútján, Washingtonban a Függetlenség Sugárútján, Toronto Yonge utcáján, a londoni Trafalgar Square-en, valamint júliusban Budapesten; a július 13-i évfordulón pedig számos helyen fesztiválok és megemlékezések várják az érdeklődőket világszerte. Egy 64 éves Krisna-hívő szerzetes 6 hónap alatt gyalogol át az Egyesült Államokon, útközben előadásokkal emlékezve meg Prabhupáda tanításairól és a Krisna-tudat örök értékeiről.

További információk: news.iskcon.org