A Krisna-tudat 50 éve nyugaton

Admin Hírek, Kiemelt

A Śrīla Prabhupāda által vezetett, ma 50 éves Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete ismertette meg a nyugati világgal a Kṛṣṇānak végzett odaadó szolgálat tudományát.

Az akkoriban 70-es éveiben járó Bhaktivedanta Swami Prabhupāda által bejegyeztetett Kṛṣṇa-tudat Nemzetközi Szervezete épp ma ünnepli 50 éves évfordulóját, noha fiatalos lendületéből és életerejéből mit sem veszített ez alatt a hosszú idő alatt. Swamiji – ahogy a kezdetekben szólították – Nyugat Bengáliából indult útnak Amerikába, hogy elterjessze Śrī Kṛṣṇa üzenetét Nyugaton. 1965-ben ért célba és mindössze egy éveel később már meg is alapította ez első Hare Kṛṣṇa templomot New Yorkban. Nem sokkal később három házaspár követőjét küldte át Angliába, akik mint a vándorénekesek, a Hare Kṛṣṇát énekelték amerre csak jártak. Épp a Sohon sétáltak, amikor beleütköztek George Harrisonba és John Lennonba, a Beatles tagjaiba. Harrison így szólította meg őket: “Hare Kṛṣṇa! Ti meg hol voltatok egész eddig? Már vártam, hogy találkozzunk.”

George Harrison
A Beatles tagok korábban már jártak az indiai Risikesben, így nem volt újdonság számukra a keleti filozófia. Harrison segítségével látott napvilágot az első Hare Kṛṣṇa Templom című album, s ennek köszönhetően az ISKCON igen hamar jól ismert szervezetté vált Nyugaton. Állítólag Harrison csatlakozni szeretett volna a mozgalomhoz, ám Swamiji azt tanácsolta neki, hogy folytassa a karrierjét. “Fejleszd tökélyre, amit teszel és emlékezz Kṛṣṇára.” – mondta a Beatlenek. Hamarosan meg is jelent George Harrison top-listás slágere, a My sweet Lord, melyet Kṛṣṇānak ajánlott. Egyszerű, lendületes dal kísértően fülbemászó dallammal: My sweet Lord hmmm, my Lord hmmm, my Lord, I really want to see you, Really want to be with you, Really want to see you Lord, But it takes so long, my Lord…

Prabhupāda egy rövid évtized leforgása alatt az egész bolygón elterjesztette Kṛṣṇa bhaktiról és szeretetről szóló üzenetét. Világszerte, Amerikától Indián és Európán át Ausztráliáig 108 templomot, 32 farmközösséget, iskolákat és egyéb intézményeket alapított. Az ISKCON jelenlétét hatalmas templomépítmények, tehénvédelmi központok, ökofalvak és a vegetarianizmus szokása mutatja leginkább. Śrīla Prabhupāda Bhagavadgītā filozófiájához adott, összefüggésbe helyezett és logikus fordításai és magyarázatai a világon milliók számára tették elérhetővé ezt a szentírást., Az ISKCON által kiadott Gītāhoz fűzött Prabhupāda-magyarázatokat még Indiában is széleskörben terjesztik. És mindez nem csupán annak köszönhető, hogy a Kṛṣṇa-hívők mind a repülőtereken, mind közlekedési csomópontokon árusítják a példányokat. A Bhagavadgītā úgy, ahogy van egyszerű, hétköznapi nyelven mutatja be Kṛṣṇa filozófiáját, melyet a hinduizmust oktató intézmények kurzusain is széles körben használnak.

Az évfordulóról egész évben különleges programokkal emlékezünk meg. Épp a közelmúltban, június 10-én rendeztek meg Angliában, a Bhaktivedanta Manorban, a George Harrison által évtizedekkel ezelőtt adományozott házban egy évfordulós ünnepséget, amin David Cameron is részt vett. A volt miniszterelnök virágfüzért akasztott Śrīla Prabhupāda mūrtija nyakába és megjegyezte: “Bárcsak élne most és látná, mivé fejlődött a Bhaktivedanta Manor, egy Tudor-utánzatú vidéki villa, amit egy Beatle adományozott, s amely most az istenszeretet, a fesztiválok és az önzetlenség központjaként szolgál.”
David Cameron - Srila Prabhupadanal

Amerikában eközben az ISKCON híres “Sétáló szerzetese” (Walking monk), Bhaktimarga Swami tart éppen New Yorkból San Franciscoba, követve a mozgalom elterjedésének korabeli útvonalát, a Keleti Parttól a Nyugati Partig. Útközben meg-megáll az egyes ISKCON központokben és jóga stúdiókban, hogy a Hare Kṛṣṇa mozgalom üzenetét terjessze gyalogútja során. A Harvardon tudományos konferenciát szerveztek az ISKCON elmúlt 50 évének eredményeiről, és épp a következő hónapban kerül majd sor egy látványos, színházi, zenés és multimédiás fantasztikus show bemutatójára a Sydney-i Operaházban, mely szemlélteti majd Śrīla Prabhupāda milliók életét megváltoztató különleges utazását. Várhatóan Ausztrália miniszterelnöke is részt vesz az eseményen, s mindez arra is utal majd, milyen széleskörűen elterjedt a Hare Kṛṣṇa mozgalom kultúrája az elmúlt 50 év alatt. Prabhupāda életének döntő eseményei mellett előadják, hogyan botlottak bele a Kṛṣṇa-hívők a Beatlesbe, hogyan csatároztak az orosz KGB-vel a kommunista éra alatt, amikor Szovjetúnió lakosságát előre figyelmeztették, hogy tartózkodjanak mindenfajta keleti kultúrától, popzenétől és a krisnásoktól. De minden egyes templom és központ a maga módján emlékezik meg az évfordulóról.

ISKCON 50
Az ünnepségsorozat végső állomása Delhiben lesz majd novemberben, ahol 65 különböző országból összesen 15 ezer Kṛṣṇa-hívő vesz majd részt egy rendezvényen az Indira Gandhi Indoor Stadiumban. Indiában emellett rendeznek majd egy ‘Tisztítsuk meg Vrindávant’ kampányt is, melyhez várhatóan 10 ezer hívő fog csatlakozni. Világszerte összesen több mint 10 millió Kṛṣṇa-hívő él, s büszkeségre adhat okot, micsoda eredményeket ért el világszerte egy olyan mozgalom, ami az együttérzés és a szeretet üzenetét terjeszti. A szeretet e maradandó üzenete az, ami az ISKCON tagjait eljuttatta oda, ahol ma vannak, azon ellentmondások ellenére, amikkel meg kellett küzdeniük – a koholt vádakkal, hogy a pénzalapot nyugatra viszik, vagy az egykori orosz rezsimmel, akik betiltották a Gītā árusítását. Végül azonban a szeretet üzenete, amit a Hare Kṛṣṇa mozgalom igyekszik széles körben elterjeszteni, a kezdeti idők minden hátráltató tényezőjét legyőzte, s ezzel kövezi ki az egyetemes szeretet és béke új korának útját.

Forrás >>

ISKCON 50 torta

A jeles alkalomra készült lótusz formájú torta Londonban 🙂