A test hajtóereje: az agni

Admin Életmód, Hírek

Életerő, arcszín, testi erő, egészség, lelkesedés, a bőr sugárzása, a test felépítése, az ellenálló képesség, a szövetek és az anyagcsere mind jól működnek, ha az agni, a tűz is jól működik!

Az agni kulcsszerepet tölt be az egészség és a betegség terén. Felelős a testért, az arc színért, a szövetekért, az ellenálló képességért. Ahogyan a nap a Földi élet hajtóereje, úgy az agni a testé.

De mi történik, ha az agni nem jól működik?
Például, ha a kapha dhosa túlzottan erőteljessé válik, akkor lelassítja a tűz égését. Ekkor az étel nem emésztődik meg tökéletesen, a végtermék pedig olyan lesz, mint a félig főtt étel. Ez az állapot sok- sok méreganyag felhalmozódását jelenti. A másik dolog, ami manapság hozzájárul ahhoz, hogy a tűz ne égjen jól, az a megváltozott és felgyorsult életvitelünk. A mértéktelen evés, a sok egymást követő étkezés. A megemésztetlen ételre nem jó rátenni „még egy kis” ételt. A félig megfőtt rizsre sem teszünk „még egy kis” rizst. Ha ezt tesszük, akkor a már majdnem jó emésztésünket teljesen képesek vagyunk tönkretenni, csak azért, mert a nyelvünket nem tartjuk féken. Az éjszakázás, a stressz, a szorongás és mérgelődés szintén megzavarják az emésztés tüzét. Ezenkívül még nagyon sok jelentősége van a külső tényezőknek is, mint például az időjárás. A túl nagy meleg nagyon sokat képes változtatni a közérzetünkön, és így az emésztésünkön is. Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy a nagy nyári melegben nincs étvágyunk, állandó levertséggel és fáradsággal küszködünk, és semmilyen munkának nem tudunk a végére érni.
Érdekesség még a lepedékes nyelv és az ezzel járó általános rossz közérzet. A gyomor tüze ilyenkor magasra csap és eléget mindent, anélkül, hogy megemésztenénk. A legzsírosabb és legnehezebb ételeket is képesek lehetünk ilyenkor nagyon kevés idő alatt megemészteni, ami azt eredményezi, hogy csillapíthatatlanul éhesek leszünk. Hosszútávon ez sajnos annyira nem egészséges, hogy gyomorpanaszokat, gyomorfekélyt okoz.

agnideva

Természetesen az sem jó, ha egy másik dhosa ereje szabadul el. Ha a vata lesz túl magas, akkor vagy van tűz, vagy nincs. Ez hasüregi görcsöket, bélfájdalmat, székrekedést, vagy vérhast és egyéb kapcsolódó problémákat tud okozni. Ha a gyomrunkban lévő tűz tulajdonságai a normálistól nagy mértékben tartós ideig eltérnek, akkor általános gyengeséghez és az anyagcsere lelassulásához vezet.
Az ájurvéda nagyon nagy figyelmet szentel éppen a fentiekben említett dolgok miatt a teljes értékű, kiegyensúlyozott és egészséges étrendre. Egyéb különlegesség az is, hogy mára már tudjuk: a belek kiválasztanak egy bizonyos testnedvet, amely létfontosságú szerepet játszik a védettségért felelős sejtek és olyan hormonok előállításában, amelyek elősegítik a bélrendszernek a többi belső szervvel, és az aggyal folytatott „párbeszédét” . Ez magyarázatul szolgál arra is, hogy miért rándul görcsbe a gyomrunk, amikor megijedünk valamitől, vagy mikor egy vizsga vagy egy felvételi beszélgetés előtt izgatottak, és idegesek leszünk.

Tehát az agni, vagyis a tűz a hajtóerő a testünk, életünk működtetésében. Ha azonban ez tartósan nem normálisan viselkedik, akkor megjelenik a testünk nagy ellensége, az ama.(megemésztetlen táplálék, ami méreganyaggá alakul át) Ez a bélrendszerben jelenik meg, és romboló tevékenységet folytat. Ha az emésztésünk nem jó, akkor abból nem táplálék, hanem méreg lesz, amit a belek ugyancsak felszívnak és így megbetegszünk.

A következő részben majd az amáról, a test ellenségéről lesz szó.
Köszönjük, hogy elolvastad! Remélem egy kicsit tudtunk segíteni! Arra kérünk, hogy ha tetszett, akkor gondoskodj róla, hogy a Te barátaid is megkapják ezt a cikket!
Jövőhéten ismét jelentkezünk! További cikkek itt >>