Beérett a búza – Aratófesztivál Krisna-völgyben

Admin Hírek

Hatalmas ünnep a Krisna-völgyben élők számára, amikor a gabona betakarításra alkalmassá válik. A búza az élet szimbóluma, az önfenntartó élet egyik alapja. Várjuk szeretettel vendégeinket az Aratófesztiválra július 9-én, szombaton!

A Krisna-völgyi aratófesztivál egy évente megrendezett esemény, amikor megköszönjük a búzát, Bhúmidévi, azaz Földanya ajándékát, mellyel fenntart bennünket. A rítus nem ismeretlen a hagyományos magyar kultúrában sem, hiszen eleink is előszeretettel ünnepelték a szálasgabona első aratásának alkalmát. Az időpont évente, az időjárásnak megfelelően változhat, a rendezvényre ezúttal július 9-én kerül sor.

Az első aratás ünnepe Biofarmunk teljes lakosságát megmozgatja, a gyerekektől a felnőtteken és időseken át, egészen az ökrökig. Ilyenkor közös tánccal, énekkel, és persze kemény munkával telik a délelőtt. A templomhoz közeli rézsűn a köszöntőbeszéd után csapatokra bontva állunk neki a kaszálásnak, melyet a kévekötés, a szemnyerés, azaz a cséplés, majd a szelelés, a rostálás és az őrlés munkafolyamata követ. A közösségi munkából természetesen a Tehénvédelmi Központ, a Gosala erős ökrei is kiveszik részüket, akik a nehezebb munkában, ezúttal például a szalma begyűjtésében állnak segítségünkre. A munkafolyamatokban nemcsak a helyi lakosság, hanem bárki részt vehet, aki csatlakozik az eseményhez.

A learatott első búzaszemekből a fesztivál során nem kovászos cipó, hanem puri és csapáti, azaz hagyományos indiai lepénykenyér készül a szabadtéri ásott agyagtűzhelyen. Az első falatok mindig Krisnát illetik, így mielőtt jó étvággyal fogyasztanánk az illatos lepényből, ez alkalommal is először az oltárra kerülnek az ételek. Így köszönjük meg Istennek, hogy a napfény, az eső, a szél és a termőföld által bőséges terméssel táplálja testünket.

Időpont: július 9. szombat

Helyszín: Somogyvámos, Krisna-völgy

A program menete:

7:30 Indulás a templomépület elől ünnepi menetben
7:40 Köszöntőbeszéd
8:30 Közös reggeli
9:15 Aratás kezdete, közben zene, sütés-főzés, az első gabonaétel felajánlása az oltáron
12:30 Aratóceremónia vége
13:15 Közös ebéd

Krisna-völgyről és az aratásról itt tekintheti meg az ECHO TV filmjét: