Diplomaták látogatása Krisna-völgyben

Admin Hírek

 

A Krisna-hívők mindig erőfeszítéseket tesznek arra, hogy különleges események szervezésével minél több embert Krisna-völgybe csalogassanak. Idén olyan nagyszerű fesztiválokkal hívogatjuk a vendégeket, mint a Henna Fesztivál, a Virágfesztivál, a Búcsú, a Karéla és Tök fesztivál stb. Az első ilyen népszerű esemény a tehenek első kihajtása. 

A vaisnavizmusban, így Krisna-völgyben is a tehénvédelem központi helyet foglal el. A hagyományok szerint a tehenek és jólétük nagyon fontos a békés és virágzó társadalom megteremtésében, ezért ennek tudatosítására minden tavasszal fesztivált szervezünk abból az alkalomból, hogy a teheneket a hosszú tél után először hajtják ki a friss legelőre.

Idén a 2016. április 16-ára szervezett fesztiválnak különleges vendégei voltak.

Diplomaták látogatása

Az indiai nagykövet felesége, Mrs. Kavita Chhabra szervezésében a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület számos tagja jött el Krisna-völgybe. A maga nemében ez úttörés volt, bár a mindenkori indiai nagykövetek már törzsvendégnek számítanak nálunk.

Az indiai nagyköveten és feleségénél kívül, akik velünk együtt töltötték be a házigazdák szerepét, a következő országok képviseltették magukat: Belorusszia, Brazília, Ecuador, Litvánia, Malajzia, Pakisztán és Svájc.

Az indiai nagykövet és felesége kedvesen egy fél órával előbb érkeztek, hogy velünk együtt fogadják a vendégeket. Nagyon lelkesek voltak, hogy India kultúráját egy Indiától földrajzilag ennyire távoli országban mutathatják be.

A védikus szokásoknak megfelelően a vendégeket először a Tehénvédelmi Központba irányítottuk, ahol Radha Krisna das igazgató fogadta őket. Bemutatta az Ökovölgy Alapítványt, mely egyszerre a fenntarthatóság kutatóközpontja és oktatási központ is, s amelynek küldetése a fenntartható gazdasági és életmód modell megismertetése a társadalommal. A tehenészetből a vendégek felsétáltak a közeli dombra, ahonnan kiváló kilátás nyílt a tehenészetre és a legelőre. Az illusztris csoport döbbenten nézte az első legelésre kihajtott teheneket, akik úgy viselkedtek, mint az iskolásgyerekek: örömükben, hogy az istállóban töltött hosszú tél után a szabadban legelhetnek, ugrándoztak, szaladgáltak és a fűben hemperegtek. Ez a bukolikus látvány egyszerre volt nevettető és megható, mert rámutatott arra, hogy mennyire boldogan élnek a tehenek Krisna-völgy imádott istenségei, Radhe-Syama birodalmában, ahol jólétük életük végéig biztosítva van.

Innen a csoport a biokertészetbe ment, ahol előadást hallgattak meg a fenntartható mezőgazdaságról, majd a templomban megtekintették a szentélyt. Figyelemre méltó, hogy bár a csapat színes vallási hátterű, mindenki elismeréssel nyilatkozott a szép környezetről, a murtik szépségéről és az oltár csodás díszítéséről.

Ezt követően az előző napon újonnan átadott, közeli Rádhé Resort szállodába mentek ebédelni. A szálloda előtt parkoló, kék rendszámos hatalmas cirkálók különleges látványt nyújtottak. Az ízletes ebéd után a vendégek elégedetten távoztak.

Néhány megjegyzés a lelkes vendégek részéről:

  • “A látottak csodálatosak voltak! Ha az egész világ ebben az életstílusban élne, nem lenne élelmiszerhiány és nem lennének konfliktusok az államok között.”
  • “Ha ilyen finomakat is lehet enni, akkor én vegetáriánus akarok lenni.”
  • “Bárcsak örökre itt maradhatnának!”
  • Az egyik vendég mély lelki érdeklődésű, vegetáriánus és lelkes hirdetője a transzcendentális meditációnak. Azt mondta: “Kipróbálom a Govinda éttermeket, mert eddig nem sikerült Budapesten rendes ételhez jutnom.”

Szinte mindegyikük kifejezte, hogy vissza kíván jönni és el akarja hozni a családját és a barátait.

A tehénkihajtó fesztiválra érkezett újságíró a Somogyi Hírlaptól megragadta az alkalmat, hogy interjút készítsen az indiai nagykövettel, aki dicséretekkel halmozta el vendéglátóit, mondván, milyen szép, hogy nemcsak prédikálnak, hanem aszerint is élnek, és elismeréssel szólt a templom és a farm magas sztenderdjeiről.

Madhupati dasa