Krisna-hívők a TeSzedden – Önkéntesen egy tisztább bolygóért

Admin Hírek, Öko, Sajtópont

Kevesebb felesleges tárgy, kevesebb szemét – a hulladékcsökkentés filozófiája és szemétszedési akció közvetlen környezetünkben.

A Krisna-hívők idén is részt vesznek a TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétszedési akcióban, amely Magyarország egyik legnépszerűbb hulladékgyűjtési és környezetvédelmi programja. A programban ezúttal a Krisna-völgyi akkreditált általános iskola budapesti magántanulói vesznek részt, vagyis gyermekek, kisdiákok mutatják meg, hogy a tisztaság megőrzése nem csak fontos, de kis erőfeszítéssel, közös összefogással könnyedén kivitelezhető és fenntartható.

Az akcióban a gyermekek április 28-án, csütörtök délelőtt 8:30-tól a Hajógyári-sziget csúszdaparkját és játszóterét tisztítják meg, majd kihelyezett környezetismereti foglalkozás keretében végighaladnak a közeli Biodiverzitás tanösvényen, ahol a változatos ökoszisztémák védelméről olvasnak és beszélgetnek majd.

Az akcióhoz már a tavalyi évben is csatlakoztak a krisnások. Akkor a hétvége során Krisna-hívő családok a Római part északi szakaszát tisztították meg az eldobált szeméttől. Idén azonban már az oktatási-nevelési programban is helyet kapott a TeSzedd-ben való részvétel. A tavalyi tapasztalatok szerint vannak, akik a szabadidős és lakókörnyezetükben még a veszélyes hulladékok legváltozatosabb fajtáit is nyilvánosan eldobálják. A tanítók remélik, hogy a diákokban a személyes tapasztalat révén is nő a felelősségérzet az általuk használt tér és a természeti környezet megóvására, és hogy a gyermekek példája talán a felnőtt lakosság felelős gondolkodását is elősegíti majd.

A Krisna-hívők 2015/2016-ban a Környezetvédelem Éve programsorozat keretében számos előadás, workshop, fenntarthatósági program és akciónap szervezésével hívják fel a figyelmet Földanya védelmének a fontosságára. A hívők a természetvédelemben is a megelőzés, a prevenció hívei, így a hulladékkezelést a hulladékcsökkentés propagálásával, míg pl. a klímaváltozás csökkentését a húsevés elhagyásának propagálásával kívánják elérni. A hívők szerint egy egyszerű,spirituális tartalmakban gazdag élet olyan egészséges szabadidős tevékenységek végzésével, mint a jóga, a meditáció képes elégedetté tenni az embert a mai rohanó, problémákkal terhelt világunkban is. A belső megelégedés, az egyszerűbb élet varázsa iránti ragaszkodás pedig automatikusan maga után vonja, hogy kikerülünk a fogyasztói társadalom végtelen bűvköréből, így pedig kevesebb felesleges dolgot vásárolunk és kevesebb szemetet is termelünk. Összességében véve pedig kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. A hívők szeretnék, ha a legkisebb ártás elve, az ahimszá, az erőszakmentesség a természetvédelemben is megvalósulna társadalmunkban.

teszedd