Ellopott folyók nyomában – vízvédelmi kerekasztal

Admin Hírek, Médiatár, Öko, Videótár

„A Jamuna, India ősi, szent folyója – melyről már a védikus szentírások is említést tesznek – milliókat táplál vizével. A hosszan hömpölygő folyó egy szakaszon hirtelen eltűnik a medréből, és helyét egy fedetlen szennyvízcsatorna veszi át, melynek tartalma minden élő szervezetet elpusztít a vízben és milliókat betegít meg…”

Az ellopott folyó nyomában című oknyomozó dokumentumfilm 2016. márciusi premiervetítésén szakmai kerekasztal beszélgetésre került sor. A kerekasztalon részt vett: Dr. Danka Krisztina (a film rendezője), Dr. Hajósy Adrienne (MTA Szigetközi Munkacsoport, geofizikus mérnök) és Pőcze Vilmos (Krisna-völgy környezetgazdálkodási igazgatója). A szakmai fórum szervezője a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége volt.

A film vetítésével és az azt követő szakmai beszélgetéssel a Krisna-hívők szándéka az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a természetes vizek védelmének fontosságára szerte a világon, köztük Magyarországon, közvetlen környezetünkben is. A beszélgetés párhuzamát az adta, hogy a világon a két leghosszabb szakaszon elterelt folyó a Jamuna és a Duna.

A természetes vizek eltűnésének okát legjobb, ha saját tányérunkon keressük, étkezési és fogyasztási szokásaink jelentik ugyanis a legnagyobb kihívást a természetnek. Globalizált világunkban senki sem különálló sziget, mindennapi választásainkkal tőlünk sok ezer kilométerre élők sorsát is befolyásolhatjuk. Miért késlekednénk?