Felelőtlen édesanyák – mit lehet tanácsolni egy drogot fogyasztó várandósnak?

Admin Filozófia, Hírek

Ki a felelős? Felelősségre vonható egy drogozó ember más emberek veszélyeztetése miatt? A magzat is embernek minősül? Segít egyáltalán a felelősségre vonás? Vagy más megoldást kell keresni a kérdésben?

Az eddig tisztázatlan körülmények között történt tragikus következményekkel járó, drogfogyasztással összefüggő törökszentmiklósi eset és annak lehetséges következményei kapcsán született meg mostani kérdésünk, magzatvédelemről, felelősségről, felelősségre-vonásról, jogról és morálról. Magyar György ügyvéd szerint például a kismamák legfeljebb kábítószerrel való visszaélés miatt vonhatóak felelősségre.

A konkrét kérdésünk így hangzott: Ön szerint a tragikus következményekkel járó esetet követően az anyákat felelősségre kellene vonni a magzat veszélyeztetése miatt? Mit mondana a két, terhesen drogot fogyasztó nőnek?

Az ősi indiai, vagy védikus törvénykönyv a Manu-szamhitá volt, melyben mindig a bűntett súlyával arányos büntetés kirovása volt irányadó. Az igazságszolgáltatás célja nem csupán az öncélú megtorlás volt, hanem egy magasabb rendű törvényszerűség, a karma egyensúlyban tartása.

A karma törvénye szerint jelen tetteinkkel alakítjuk jövőnket: ha helyesen cselekszünk, nem ártunk, azzal fényes jövőnket építgetjük, ám ha Isten törvényeivel ellentétesen, vagy erkölcstelenül cselekszünk, azzal nem csak környezetünknek, de saját jólétünknek is ártunk. Ha bűnt követünk el, ám azért azonnal megkapjuk a hasonló súlyú büntetést, akkor rögtön megszabadulunk a rossz karmától, így azt nem kell tovább cipelnünk. A korabeli államvezetés kötelességének tartotta, hogy polgárait az isteni törvények betartása felé terelje, így a világi törvények is az örök értékeket közvetítették.

A védikus irodalom a magzatra teljes jogú élőlényként tekint, ezért is ítéli el annak bántalmazását vagy elpusztítását. Az embrió elleni erőszak hasonlóan rossz karmát teremt, mintha azt születése után követték volna el – az anyát tehát mindenképp felelősség terheli a magzat, de a saját szerencsétlen sorsát illetően is.

A karma akkor is működik, ha valaki nem tud róla, nem hisz benne, mint ahogy a rendőrnek is hiába érvelünk azzal, hogy nem tudtuk, hogy a piroson tilos átmenni.

A tudatmódosító szerek fogyasztása egy sürgősen kezelendő szokás, mely az egyénen kívül annak környezetét is rossz helyzetbe sodorhatja, ezért ebben az esetben az anyákat saját és gyermekük érdekében mielőbb szakemberhez irányítanám. Nagy segítség lenne ilyenkor egy összetartó családi környezet.
Mielőtt csak ezt a két hírhedtté vált kismamát becsmérelnénk, érdemes magunkba néznünk, nem állunk-e magunk is valamilyen tudatmódosító szer, eszköz, vagy eljárás (energiaitalok, televízió, divathullám, reklámok, gyűlöletkampány stb.) hatása alatt, mely józan ítélőképességünket elhomályosítva másoknak ártó döntések meghozatalára sarkall bennünket.

Gandharviká Préma déví dászí (Szilaj Péterné)
vaisnava (Krisna hívő) lelkész

Más vallási képviselők válaszai itt olvashatók >>