Guruszepeben: Rendhagyó, kultúrák között közvetítő konferencia az oktatásról

Admin Budapest programajánló, Hírek, Oktatás, Programajánló

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 2004 óta államilag akkreditált felsőoktatási intézményként oktat vaisnava (Krisna-követő) teológiát, továbbá 2009 óta jógamester szakot is működtet. A Főiskola évente megrendezésre kerülő tudományos rendezvénye a Létkérdés Konferencia, amely rendszerint égető társadalmi problémákkal foglalkozik.

Mivel a közelmúltban az oktatással kapcsolatos kérdések a társadalmi érdeklődés homlokterébe kerültek, az idei összejövetel ezt a témát járja majd körül. A „Guruszerepben – van tanulás példa nélkül?” című rendezvénynek az Aranytíz Kultúrház (V. Arany János u. 10.) ad otthont 2016. december 2-án pénteken, 13-18 óráig.

Az oktatási rendszer finanszírozásának és működtetésének aktuális kérdésein túllépve az előadók azt mutatják be, milyen elveken nyugodott India hagyományos oktatási modellje, amelynek középpontjában a guruk, emelkedett tanítók személyisége állt. Napjainkban a „guru” kifejezés alatt csupán valamely téma szakértőjét értik – megtudhatjuk többek között azt is, eredendően mi mindent takart még e kifejezés.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola működése során az ősi indiai oktatási módszerek lényegét igyekszik alkalmazni. Az előadások során arról is hallhatunk, milyen nehézségek árán, hogyan valósulhat ez meg a 21. században, a magyarországi oktatási rendszer körvonalain belül mozogva. A Konferencia egyúttal azt is szeretné felmutatni, hogy az indiai védikus pedagógiában számos olyan örökérvényű elv rejlik, amelyek bármely korban, az oktatás bármely szintjén alkalmazhatóak, és nagymértékben hozzájárulnak a tudásátadási folyamat sikeréhez.

A Létkérdés Konferenciát önálló előadásával Őexellenciája Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete fogja megnyitni. A program további részében a Főiskola tanárai adnak elő: Dr. Banyár Magdolna (Mahárání Déví Dászí) közgazdász, szociológus • Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza) biológus, vallásfilozófus • Dr. Sonkoly Gábor történész • Dr. Halmai Zsuzsa pszichológus • Bakaja Zoltán (Sjámaszundara Dásza) vaisnava teológus és jógamester • Dr. Tasi István (Ísvara Krisna Dásza) kulturális antropológus. A rendezvény házigazdája Vasvári Csaba színművész lesz.

Létkérdés Konferencia előadók

PROGRAM

13:00-13:05 Vasvári Csaba – Köszöntő

13:05-13:30 Őexellenciája Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete – a hagyományos oktatási rendszer továbbélése a mai indiai oktatásban

13:30-14:00 Dr. Tóth-Soma László – A tudásátadás elemei és elvei a védikus hagyományban

14:00-14:30 Dr. Tasi István – Mitől válik guruvá egy tanár? A guru-koncepció jelenkori alkalmazása

14:30-15:00 Dr. Banyár Magdolna – A tanítvány, aki tanulni akar

15:20-15:50 Dr. Halmai Zsuzsa – Az élő tudás: amit átadni kell és érdemes

15:50-16:20 Dr. Sonkoly Gábor – A tudásátadás intézményi keretei

16:20-16:50 Bakaja Zoltán – Az önismeret tudománya

A konferenciát 17:00-tól egy különleges mantrameditációs élmény, kírtana-jóga koncert zárja. A részvétel minden látogató számára ingyenes. A rendezvény honlapja: www.letkerdes.hu.

A rendezők szeretettel várnak minden érdeklődőt >>