Ha évi 500 ezer tányér étel mesélni tudna… – segítség a lejtőn

Admin Ételosztás, Hírek

Lejtő. Egyre többen érzik, hogy az életük lejtőn halad. Kinél kisebb, kinél nagyobb a dőlésszög, kinek még fog egy keveset a fék, kinél már a fékpedál sincs meg. Milyen segítséget kaphat, aki éhezik?

A létminimumon élőkről 2015-ben készített a KSH utóljára felmérést, mely szerint egy tipikus, két felnőttből és két gyermekből álló családnak havonta közel negyedmillió forintra volt szüksége ahhoz, hogy a létminimum szintjén meg tudjon élni.

Azóta ezeket a vizsgálatokat beszüntette a KSH, de azért annyit tudhatunk, hogy hazánkban több mint 4 millió ember keres ennél az összegnél kevesebbet, azaz ennyien nem képesek a társadalom nagy része szerint még épp elfogadható színvonalon élni. 4 millió ember, azaz 1,4 millió háztartás tehát, ahol nem megfelelőek a lakhatási körülmények, az élelmiszer ellátás, az öltözködés, az utazás. Hová fordulnak ezek az emberek segítségért?

Ételt az Életért - Blaha Lujza tér

Bizony sokan az ételosztásainkat keresik fel ott, ahol elérhetők, legyen az Budapest, Debrecen, Eger, Pécs, Szeged, vagy Marcali. Budapesten sorra nyílnak a tálalókonyháink, 2016-tól például a Városliget, Óbuda-Békásmegyer és Erzsébetváros után immár Zuglóban és a Dózsa György úti átmeneti szállón is elérhetőek vagyunk. Naponta immár közel 3000 embert érintenek ezek az ételosztások, nem is beszélve azokról az országos méretű élelmezési segélyakciókról, melyek során a meleg étel mellé évente közel 100 tonna hosszú távra eltehető főzési alapanyagot és gyümölcsöt ajándékozunk a rászorulók széles rétegének. Vannak közöttük olyanok, akik alacsony munkaintenzitású háztartásban, vagy súlyos anyagi nélkülözésben élnek, azaz nem, vagy nehezen tudják fizetni a lakhatási költségeiket, nincs megfelelő fűtés a lekóhelyükön, nem tudják fedezni a váratlan kiadásaikat, nem engedhetik meg maguknak az üdülést, nincs mosógépük, autójuk, televíziójuk,  és ez is több mint 2 millió embert érint hazánkban.

Adhat Vonal - Ételt az életért

Legyinhetünk, hogy jah, persze, egy tányér meleg ebéd, mire megy vele szerencsétlen, attól még nem lesz sokkal jobb neki. Való igaz, hogy sokkal jobb nem, de valamivel jobb igen, és ez egy lejtőn haladónak bizony sokat számít. Hogy ott van valaki, aki megkérdezi, mi történt a fékkel, esetleg van-e szükség egy új fékbetétre, vagy bowdenre, a fékfolyadék fogyott-e el, vagy a fékhengerek sérültek-e meg. Találkozik olyanokkal, akik láttak már hasonló helyzetet, tudják, hol a szerelő, hogyan lehet helyettesíteni, megjavítani az egyes alkatrészeket, beszélhetnek olyanokkal, akikkel lehet alkatrészeket csereberélni. Emberek, segítő szándékú emberek veszik körül, akik erőt, vagy kézzelfogható támogatást adnak a folytatáshoz. Sokaknak már ennyi is elég ahhoz, hogy megálljanak a lejtőn. De sokaknak ennél többre van szükségük, mert felhalmozódtak a nehézségek, nekik abban segít a napi ételadomány, hogy azt a kevés pénzt is a legfontosabb dolgokra költhetik, legyen az a rezsiszámla, a gyógyszer
, vagy a gyerek tornacipője.

Egerben az Eszterházy Károly Egyetem hátrányos helyzetű hallgatói az idei évtől nem kell attól rettegjenek, hogy nem tudják megvenni a jegyzeteket, hogy a vizsgaidőszakot éhesen kell átvészelniük, vagy hogy nem lesz pénz a hazaútra, mert a krisnás Govinda Étteremben minden hétköznap ingyen kaphatnak meleg ebédet, ha felmutatják a diákigazolványukat. Sokan igen nagyra értékelik ezt a támaszt, hiszen olyan családokból próbálnak kitörni a továbbtanulás által, akik generációk óta a periférián élnek.

Vagy ott vannak a Marcali kistérségben élő idősek és családok, akik közül sokan ha tehetnék, Marcalimár régen a városba költöztek volna, mert a közelben se munkahely, se jól menő segélyszervezetek nem segítenek a nyomorukon. Már több mint egy éve ők is vihetnek haza a családjuknak friss meleg ebédet, kenyeret, gyümölcsöt az Ételt az Életért Alapítvány jóvoltából.

Ha az az évi több mint 500 ezer tányér étel mind mesélni tudna, melyik hová, kinek az asztalára jutott el, miket látott, hallott, biztosan másképp néznénk a környezetünkre, és megtennénk minden tőlünk telhetőt, hogy segítsünk másoknak legalább megállni a lejtőn, netán még vissza is fordulni. Mert a szegénység, az éhezés mára már körülvesz minket, talán észrevesszük és teszünk is ellene, ám sokan vannak, akik elfordítják az arcukat, pedig embertársaink megsegítése Isten adta kötelességünk.

Ha szeretnél meghívni valakit egy tányér meleg ételre, küldj egy sms-t a 13600-as számra, az üzenetben küldd el a 33-as kódot. Az adományvonalon keresztül egy bruttó 250 Ft-os ebédet támogathatsz.

www.karitativ.hu

1% adószám: 18095575-1-41